Země, která poslala více munice než celá Evropa. Expert zmínil důležitého dodavatele Ukrajiny

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Vývoj bojů na Ukrajině

Nepřímé dodávky dělostřeleckých granátů z Jižní Koreje na Ukrajinu kapacitně převyšují dodávky z celé Evropy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Kromě jiného upozornil, že právě munice je naprosto klíčovým aspektem probíhající ruské invaze. Také proto Spojené státy a evropské země výrazně navyšují vojenskou výrobu.

„Už dlouhou dobu platí, že Ukrajinci potřebují nejvíce tři věci – munici, munici a munici. Že měli loni v létě vůbec možnost zahájit protiofenzivu, jim zajistila skutečnost, že byli v určité době schopni předčít Rusko v mohutnosti dělostřelecké palby,“ řekl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Zásadní jsou podle něj masivní dodávky dělostřelecké munice původem z Jižní Koreje. Tato podpora proudí na Ukrajinu přes Spojené státy či další prostředníky. Visingr mimo jiné upozornil, že Jižní Korea (nepřímo) dodala Ukrajině více dělostřeleckých granátů než celá Evropa dohromady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spíte vsedě a jste neustále pod palbou. Ukrajinec popsal šílené podmínky vojáků na frontě

I v USA a Evropě se zvyšují výrobní kapacity. „Ve Spojených státech navýšili výrobu asi dvaapůlkrát oproti stavu před invazí. Jejich cílem je dostat se koncem roku 2025 na zhruba šestinásobek nebo sedminásobek předválečného objemu. V Evropě se tento záměr také daří, byť ne tak v rychlém tempu. Nyní jsme někde na dvojnásobku a ta rychlost se dál zvyšuje,“ zmínil Visingr.

Ukrajinci podle něj nutně potřebují také další systémy protivzdušné obrany, aby se mohli efektivně chránit proti ruským raketovým a dronovým útokům.

Tagy: