Rusové spáchali další válečný zločin, zastřelili dva zajatce, tvrdí Ukrajinci. Ukázali video

Záběry z pohledu ukrajinského vojáka

Ukrajinská armáda obvinila Rusy ze zabití dvou válečných zajatců

Ukrajina obvinila Rusko, že jeho vojáci v neděli na východě země zastřelili dva ukrajinské zajatce. Podle pozemních vojsk obránců dokazuje zločin video. Incident se podle ukrajinské armády odehrál „v sektoru Chortycja“, který zahrnuje Charkovskou, Luhanskou a část Doněcké oblasti. Ukrajinská prokuratura později podle agentury AFP oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení celkem osmi válečných zajatců ruskými vojáky na východě Ukrajiny.

„Rusové opět demonstrovali svůj postoj k mezinárodnímu humanitárnímu právu, když zastřelili dva ukrajinské válečné zajatce,“ uvedla na telegramovém účtu ukrajinská pozemní vojska. Zveřejnila také krátký snímek pořízený dronem, na němž je vidět voják, který zblízka zastřelí dva jiné vojáky, kteří mu nekladou žádný odpor.

ČTĚTE TAKÉ: Země, která poslala více munice než celá Evropa. Expert zmínil důležitého dodavatele Ukrajiny

Informace o mrtvých zajatcích ani pravost videa nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Na telegramovém kanálu DeepState UA, který má blízko k ukrajinské armádě, se v neděli objevil příspěvek s informací, že Rusové zastřelili šest ukrajinských vojáků, z toho dva zraněné, na pozici jižně od Avdijivky. Stalo se tak patrně ve čtvrtek.

Ukrajinská prokuratura v neděli večer oznámila, že vyšetřuje zastřelení celkem osmi válečných zajatců. Šest případů je z oblasti města Avdijivka. „Zastřelení ukrajinských válečných zajatců v obcích Avdijivka a Vesele: vyšetřování bylo zahájeno,“ napsal úřad ukrajinského generálního prokurátora na sociální síti Telegram. Právě od Vesele pochází zveřejněné video.

„Armáda prověřuje okolnosti smrti skupiny ukrajinských vojáků zajatých ve chvíli, kdy opouštěli pozici Zenit na jižním okraji Avdijivky,“ uvedl v neděli večer v ukrajinské televizi mluvčí uskupení ukrajinských sil Tavrija Dmytro Lychovij.

Velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj v sobotu připustil, že někteří vojáci při stahování z Avdijivky padli do ruského zajetí. Přesný počet nesdělil. Ukrajinské úřady se však podle něj obrátí na mezinárodní organizace a zprostředkovatelské země, aby zajistily, že Rusko bude s válečnými zajatci zacházet humánně a v souladu s mezinárodním právem.

Moskva a Kyjev se od ruské invaze na Ukrajinu opakovaně obviňují ze zabíjení válečných zajatců. V březnu 2023 se virálním stalo video, které údajně zachycovalo ukrajinského vojáka zastřeleného záhy poté, co zvolal „Sláva Ukrajině“.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva tehdy připomněl, že „zdokumentoval četná porušení mezinárodního humanitárního práva vůči válečným zajatcům, včetně případů hromadných poprav ruských a ukrajinských válečných zajatců“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tank Václav řádí na Ukrajině. Podívejte se na unikátní záběry, jak likvidoval okupanty

Tagy: