Rusové už velké zázraky neudělají. Oproti začátku války mají jen polovinu sil, tvrdí expert

Ruští vojáci v Mariupolu, 18. dubna

Svoboda a Vojáček o aktuální situaci na Ukrajině

Od Rusů už žádné zázraky nečekejme, jejich síla je oproti začátku války poloviční, zatímco Západ dál posiluje Ukrajinu zásilkami zbraní. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Jiří Vojáček.

„Ukrajina disponuje dostatkem odhodlaných a schopných vojáků. Je to 40milionový národ, takže bude mít ještě velmi dlouho kde brát, pokud jde o lidi, techniku ale musí zajistit Západ,“ řekl Vojáček.

„To, co zatím poslal na Ukrajinu, je jen kapička v moři a zlomeček výzbroje jeho armád. Zbraně je Západ schopen dodávat třeba dalších sto let,“ pronesl Vojáček.

Připomněl, že v Rusku proběhly každoroční letní odvody, které zemi zajistily zhruba 130 až 135 tisíc vojáků. „Přesto má Rusko podle mě asi jen polovinu síly oproti tomu, kdy zahajovalo válku. A s tím už se velké zázraky neudělají,“ konstatoval Vojáček.

Vojenský analytik také uvedl, že ruského prezidenta Vladimira Putina může dobývání Ukrajiny stát mnoho vnitropolitických bodů. S tím však nesouhlasil další host pořadu bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Nic tomu nenasvědčuje. Nemáme ani jistotu, že kdyby teď přestal být Vladimir Putin prezidentem, přijde po něm někdo, kdo bude lepší. Je potřeba se soustředit na jednání, tlak a spojení celého Západu a problém řešit globálně. Ještě nás čeká velmi tuhý zápas,“ odhadoval.

Bývalý americký šéf diplomacie Henry Kissinger tento týden přednesl názor, že by Ukrajina měla část země postoupit Rusku. „Záleží teď na Ukrajincích a Rusech, kam a za jakých okolností v jednáních půjdou a co je pro ně ještě přijatelné,“ dodal Svoboda.

Tagy: