Chaos v počtech i lokacích. Část romských uprchlíků na Rokycansku odjela neznámo kam

Uprchlická rodina zaplavila vesnice

Cizinecká policie spolu s pracovníky krajského úřadu v Plzni v pátek dopoledne prověřovala identitu ukrajinských Romů, kteří už několik dní bydlí ve Strašicích na Rokycansku. Do objektu soukromého majitele přijeli z pražského Hlavního nádraží. Kontrola ukázala, že část z nich již odjela. Obec ani kraj tak až do pátku neměly přehled, kolik lidí v objektu skutečně přebývá.

Nečekaná kontrola přijela před desátou ráno do domu, kde před několika dny našly zázemí tři desítky ukrajinských běženců. Dorazil i majitel domu. Na místě v pátek byla cizinecká policie a také pracovníci Krajského úřadu Plzeň.

Řada místních o tom, že jsou tady ubytovaní uprchlíci, ani neví. Dokonce i starosta se o nich dozvěděl až v den jejich příjezdu. „Přivezli asi 30 romských běženců z Ukrajiny. Nikdo to s námi nekonzultoval, proto jsme byli celkem rozladění,“ popsal starosta Strašic Jiří Hahner (ODS).

„Nás to také překvapilo, protože informaci, že tam uprchlíci přijíždějí, jsme dostali stejně se starostou,“ dodal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

V objektu byly desítky uprchlíků

Šlo o 11 dětí a zbytek skupiny tvořily ženy. „Zaznamenali jsme akorát problémy při jejich další migraci, kdy nemohli vzít do autobusů větší počet kočárků,“ uvedl Hahner.

Vedení obce tak do pátečního rána vůbec nevědělo, kolik běženců odjelo a kolik jich ve Strašicích zůstalo. Cizinecká policie při kontrole zjistila, že v objektu je dalších 66 lidí. „Takový nápor jsme nečekali. Přiznám, že tohle nás zaskočilo,“ řekl předseda spolku Stará škola Strašice Josef Rendl.

„Poprosili jsme o pomoc, oni nám to tu ukázali, a to je všechno,“ vysvětlila jedna z uprchlic Aňa. „Dali nám potraviny, plenky, mléko a kočárky,“ doplnila Světlana.

Nedostatečné kapacity

Z původní skupiny je tady pouze rodina Máši, která ještě nemá vyřízené sociální dávky. „Já přijela už 6. května,“ sdělila Máša. „Jak se sem dostaly, sám ani nevím. První várku sem přivezli z Prahy z Hlavního nádraží,“ prozradil Rendl.

Převoz zajišťovali hasiči mikrobusy. Jak sem přijel zbytek běženců ze Zakarpatí, zůstává záhadou. „Je tam cizinecká policie, která jednotlivé uprchlíky ztotožňuje tak, abychom zjistili, zda mají, či nemají nárok na ubytování a zda již pobírali nebo nepobírali humanitární dávku,“ popsal Špoták.

Protože má dům kapacitu 50 lidí, bude teď kraj řešit, kam uprchlíky převeze.

Tagy: