Rusové v Chersonu postupují proti veškeré logice. Měli by se stáhnout, myslí si odborníci

Ukrajinští vojáci

Válka na Ukrajině (6.10.2022 6:00)

Útoky ukrajinské armády provedené prostřednictvím raketometů HIMARS likvidují ruská velící střediska, což ztěžuje koordinaci ruských vojsk na západ od Dněpru. Zničené mosty navíc znemožňují zásobování. Vojenští analytici, které oslovil The Kyiv Independent, se shodli, že nejefektivnějším krokem pro ruskou stranu by bylo stáhnutí se na východní břeh Dněpru, kde by si vybudovala obranné pozice.

Ukrajinské jednotky získávají území v Chersonské oblasti. Osvobozují jednotlivé osady a postupují k západnímu břehu Dněpru. Ruské jednotky se v regionu naopak hroutí a jejich pozice na západ od řeky každým dnem oslabuje.

„Pokud by byli chytří, stáhli by se na východní břeh Dněpru,“ řekl profesor strategických studií na Univerzitě v St. Andrews Phillips O’Brien. „Jsou zaseknutí na západní straně a mají problémy se zásobováním, přičemž se pokoušejí udržet moderní armádu. Dostali se tak do ohromně nevýhodné situace,“ dodal.

Nezávislý vyšetřovací organizace Conflict Intelligence Team (CIT) s tímto tvrzením souhlasí. Podle organizace by Putin udělal dobrý tah, pokud by dal pokyn ke stáhnutí a bránění východního břehu Dněpru. Spoluzakladatel Ukrajinského bezpečnostního a kooperačního centra Serhii Kuzan se domnívá, že postup Rusů jde proti veškeré vojenské logice.

Rusové se sami dostali do rohu

The Kyiv Independent nicméně podotýká, že se ruské jednotky stáhnout nemohou. Putin 30. září stvrdil anexi čtyř ukrajinských území – Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti. Pokud by Rusové opustili město Cherson, které se nachází právě na západním břehu Dněpru, bylo by to pro něj ponižující a podkopalo by to snahu o anexi, pomocí které se snaží upevnit územní zisky. Podle CIT se tak ruská strana sama dostala do patové situace.

Odborníci z organizace CIT se také domnívají, že snaha o udržení Chersonu pouze odklání dodávky zásob, které by byly užitečnější na jiných místech, a zbytečně zaměstnává ruské elitní jednotky. Podle dřívějších analýz v oblasti bojují ruské výsadkové jednotky, jejichž podpora by mohla hrát významnou roli v Luhansku, kde Ukrajinci Rusy rovněž zatlačují.

Podle O’Briena je stažení ruských vojáků z Chersonu nevyhnutelné. „Ukrajinci se snaží rozehnat ruské síly, to je jejich hlavní cíl. Čím více budou útočit, tím více otevřených oblastí najdou,“ vysvětlil. Podle CIT je operace ukrajinské armády zamířena na rozložení ruských pozic, aby nemohla vzniknout kontinuální obranná linie mezi řekou Inhulec a Dněprem.

Ukrajina 4. října oficiálně potvrdila osvobození osmi osad. Podle amerického Institutu pro studium války dovolují pozice ukrajinských vojsk na východ od řeky Inhulec zatlačit ruskou stranu hlouběji k Chersonu.

Tagy: