Rusové vyzráli na ukrajinskou klíčovou zbraň. Experti popsali, jak se Moskva adaptuje

Ruská armáda pokročila ve vývoji elektronických rušiček a ochromuje čím dál více zbraní a systémů, které Ukrajina dostala od Západu. Už dříve se ukázala neefektivita tanků Abrams, teď se k nim začíná přidávat klíčový systém HIMARS nebo střely Excalibur. The Wall Street Journal vypočítával, jaké zbraně ještě Ukrajině fungují.

Už v první polovině letošního roku si ukrajinští vojáci stěžovali, že americké tanky Abrams v bitevní zóně vůbec nezáří tak, jak se čekalo. Prý mají slabé pancíře a jsou potravou pro ruské drony. Kyjev některé stroje dokonce z fronty stáhl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina v NATO je bláznovství, Biden a spol. nemají kuráž jí to říct, kritizuje komentátor

Teď se ukazuje, že Rusové se postupně adaptují i na další moderní západní zbraně, které na začátku války rozsévaly na frontě zkázu. Za vším stojí ruský technologický pokrok na poli rušiček, které činí některé ukrajinské zbraně neškodnými. Upozornil na to list The Wall Street Journal.

Dříve přesné, teď neškodné

Dotklo se to kupříkladu zbraně M982 Excalibur, což je americký naváděný dělostřelecký granát, který zasahuje s chirurgickou přesností danou oblast na základě souřadnic. Na začátku invaze pomocí Excaliburu Ukrajinci likvidovali ruské tanky.

To se ale rychle změnilo. Už v polovině minulého roku se munice přestala používat, protože byla kvůli ruským rušičkám naprosto neškodná. Američané už dokonce dostali pokyn, aby další granáty Excalibur neposílali.

„Ruské zásahy byly obzvláště úspěšné u Excaliburu. Další vysoce přesné dělostřelecké granáty, jako je například Bonus francouzské a švédské výroby, se kvůli ruským zásahům staly rovněž méně účinnými,“ uvedl The Wall Street Journal.

Ruské rušičky ale ohrožují efektivitu i dalších pokročilých zbraní, které Ukrajina dostala od Západu. Ochromení se začíná dotýkat už i klíčového systému HIMARS, amerického salvového raketometu, kterým mohou Ukrajinci nově ostřelovat i ruské území. Upozornila na to agentura Unian.

Co ještě Ukrajincům funguje?

Ukrajincům se tak tenčí seznam efektivních západních zbraní, se kterými mohou na ruské pozice útočit. Cíle nadále přesně trefují americké rakety ATACMS nebo britsko-francouzské střely Storm Shadow. Podle ukrajinských a západních expertů je ale jen otázkou času, než se Rusové adaptují i na tyto zbraně.

„Musíme předpokládat, že k takovému přizpůsobení dojde vždy, a Rusové se už přizpůsobili mnoha věcem,“ řekl Rob Lee, vedoucí pracovník Institutu pro zahraničněpolitická studia.

Představitel amerického ministerstva obrany uvedl, že Pentagon si je „velmi dobře vědom“ hrozby elektronického boje. Podle něj Spojené státy úzce spolupracují s Ukrajinou a partnery v obranném průmyslu, aby na tuto hrozbu rychle reagovaly a zajistily, že americké vysoce přesné zbraně zůstanou ve válce účinné.

Na probíhajícím summitu NATO ve Washingtonu se USA zavázaly, že společně se spojenci dodají Ukrajině desítky obranných systémů včetně Patriotu. Dodávky mají utlumit problém s řídnoucí protivzdušnou obranou Ukrajiny.

VIDEO: Mohutný ruský útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou desítky, zasažena byla i nemocnice

Tagy: