Mohutný ruský útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou desítky, zasažena byla i nemocnice

Dětská nemocnice v Kyjevě po ruském útoku

Rusové zasáhli dětskou nemocnici

Rozsáhlé ruské vzdušné útoky z pondělního rána si v Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti vyžádaly dohromady 36 mrtvých a na 150 zraněných. O zvýšení bilance odpoledne informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra a později také jednotlivé oblastní úřady. Za útok, který v ukrajinské metropoli zasáhl mimo jiné dětskou nemocnici, slíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odplatu. Chce také schůzi Rady bezpečnosti OSN, uvedla agentura Reuters. Rusko uvedlo, že útočilo na zařízení vojenského průmyslu a letecké základny, nikoliv na civilní cíle.

Nejméně 21 mrtvých a 96 zraněných hlásí Kyjev, podle jehož starosty Vitalije Klička šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku invaze. V Kryvém Rihu útok zabil 11 lidí a na 47 jich zranil, uvedly podle Reuters ukrajinské úřady. Podle starosty tohoto města v Dněpropetrovské oblasti Oleksandra Vilkula město utrpělo několik zásahů, včetně administrativní budovy a průmyslového podniku. Tři lidé zahynuli ve východoukrajinském Pokrovsku. Jednoho mrtvého a šest zraněných hlásí také úřady v Dnipru.

ČTĚTE TAKÉ: Putinova atomová hrozba „malým zemím Evropy“. Válka vstupuje do nebezpečnější fáze, píše AP

„Ruští teroristé opět zaútočili raketami na Ukrajinu. Různá města: Kyjev, Dnipro, Kryvyj Rih, Slavjansk, Kramatorsk. Více než 40 raket různých typů. Byly poškozeny obytné budovy, infrastruktura a dětská nemocnice,“ napsal na síti Telegram prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj by měl „celý svět využít veškerého svého odhodlání, aby ruské údery konečně skončily“.

Ve všech ukrajinských oblastech byl dopoledne vyhlášen letecký poplach, výbuchy byly hlášeny i z dalších ukrajinských měst.

Podle ukrajinského ministerstva vnitra Rusko při útoku poškodilo dohromady přes 50 civilních objektů včetně obytných budov, obchodního centra a dvou zdravotnických zařízení. V místech zásahů se nadále odehrávají odklízecí práce.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 30 z 38 raket vypuštěných Ruskem, včetně jedné hypersonické střely Kinžal.

Zásah utrpěla v Kyjevě také jedna budova specializované dětské nemocnice Ochmatdyt. Zelenskyj k tomu uvedl, že v sutinách jsou uvězněni lidé a že přesný počet zraněných a mrtvých stále není znám. „Nyní všichni pomáhají s odklízením trosek: Lékaři, obyčejní lidé,“ dodal s tím, že Rusko „nemůže nevědět“, kam míří jeho rakety.

Úřady v Kyjevě k ruskému útoku dříve uvedly, že pracovala protivzdušná obrana a že trosky dopadly na řadu míst metropole, kde způsobily škody a v jednom případě požár. „Je to jeden z nejhorších útoků. Vidíte, to je dětská nemocnice,“ řekl kyjevský starosta Kličko agentuře Reuters, když stál u těžce poškozené budovy. Na místě podle něj pracuje více než stovka záchranářů.

„Chci, aby to viděl celý svět a aby nemlčel. Nemocné děti po ruském útoku na nemocnici Ochmatdyt,“ uvedl na Telegramu šéf Zelenského kanceláře Andrij Jermak. K příspěvku připojil snímek, na němž jsou z nemocnice evakuované děti s kapačkami.

Rusko: Jde o provokace Kyjeva

Ukrajinská energetická společnost DTEK uvedla, že v Kyjevě byly zcela zničeny nebo poškozeny tři transformátorové stanice a rovněž části rozvodné sítě.

Útok je neobvyklý tím, že jej ruské síly provedly za denního světla, v době dopravní špičky. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko při něm použilo mimo jiné hypersonické střely Kinžal.

VIDEO: Hasiči s pomocí obyvatel odklízejí u zasažené nemocnice trosky

Ruské ministerstvo obrany k pondělnímu útoku sdělilo, že cílil na vojenský průmysl a na základny ukrajinského letectva. Prohlášení ukrajinských představitelů o tom, že se Moskva zaměřuje na civilní cíle, jsou podle něj „naprosto nepravdivá“. Škody v Kyjevě způsobil „pád rakety ukrajinské protivzdušné obrany“, dodalo ministerstvo s tím, že jde o „provokace“ Kyjeva, které mají vpředvečer summitu NATO zajistit Ukrajině peníze ze Západu.

Ukrajinská tajná služba SBU naopak na internetu uvedla, že dětskou nemocnici podle předběžného vyšetřování zasáhla ruská střela s plochou dráhou letu Ch-101. Dokládá to podle ní úlomek střely nalezený v sutinách zdravotnického zařízení, na kterém je čitelné sériové číslo.

Moskva opakovaně i přes četné důkazy mezinárodních organizací, ukrajinských úřadů i zahraničních médií a skupin opakovaně odmítá, že by na Ukrajině útočila na civilní cíle.

Rusko útočilo na Ukrajinu už v noci na pondělí. Ukrajinské letectvo ráno uvedlo, že byly použity čtyři střely s plochou dráhou letu Ch-101 odpalované z bombardérů Tu-95 a dvě střely Iskander-M. Tři střely Ch-101 byly podle letectva zničeny nad Žytomyrskou a Čerkaskou oblastí.

Tagy:
válka nemocnice útok Ukrajina výbuch Rusko Kyjev Telegram Vitalij Kličko Čerkaská oblast Tupolev Tu-95 Andrij Jermak