Ukrajina v NATO je bláznovství, Biden a spol. nemají kuráž jí to říct, kritizuje komentátor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho americký protějšek Joe Biden

Vstoupí Ukrajina do NATO?

I když se NATO nadále snaží přesvědčit Ukrajinu, že její členství ve vojenské alianci je v podstatě za rohem, k přijetí Kyjeva do formace v blízké době nedojde. Ve svém komentáři pro CNN to prohlásil Daniel DePetris, spolupracovník organizace Defense Priorities. Podle něj je téměř ostudné, že tvrdý fakt nikdo Ukrajině napřímo neřekl.

Před loňským summitem NATO v Pobaltí vyhlížela Ukrajina s napětím datum, kdy se bude moci připojit do Aliance. Nakonec se jí dostalo jen vágního ujištění, že její pozvánka do NATO přijde, jen se ještě neví kdy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy neskrýval rozhořčení nad rétorickými kličkami spojenců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády, řekl Stoltenberg. Biden slíbil pomoc Ukrajině

Jenže Severoatlantická aliance ve stejné hře pokračuje. V komentáři pro CNN to uvedl bezpečnostní expert Daniel DePetris.

V současnosti za oceánem probíhá jubilejní 75. summit NATO. Ve Washingtonu generální tajemník aliance Jens Stoltenberg znovu zopakoval, že není otázkou, jestli Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy se tak stane. Cesta do vojenského bloku je prý nezvratná. Mlžení kombinované s planými sliby směrem ke Kyjevu tak podle DePetrise neustává.

Med kolem ukrajinské pusy

„Ukrajina si zaslouží slyšet o NATO pravdu. Ve skutečnosti se k členství vůbec nepřibližuje,“ míní odborník.

DePetrisovi vadí, že nikdo v alianci Ukrajině nedokázal vysvětlit – a tato nepříjemná povinnost podle něj leží primárně na americkém prezidentovi –, že cesta do NATO je pro zemi i za normálních podmínek dost složitá. A je o to složitější v případě Ukrajiny, která je ve válce a má komplikované vztahy se svými regionálními i západními sousedy.

„Nezdá se, že by NATO bylo připraveno přijmout Ukrajinu do Aliance. Navíc je možné tvrdit, že udělení statusu člena Kyjevu by bylo špatnou politikou. Je už na čase, aby Bidenova administrativa přestala předstírat opak,“ uvedl DePetris.

Pokud by se Ukrajina stala členem NATO, státy by se musely zavázat, že jí v případě ohrožení dorazí na pomoc. Aktivní účasti na bitevním poli se ale v současnosti členové Aliance snaží vyhýbat a stejně odtažití byli v kontextu pomoci Ukrajině podle DePetrise i v minulosti.

Jakékoli reálné diskuze o přijetí NATO do Ukrajiny by navíc byly na pořadu dne až po skončení války. Podle DePetrise by totiž hrozilo, že by Rusko nikdy nepřestalo s Ukrajinou válčit, kdyby vědělo, že po skončení bojů přejde Kyjev pod štít Aliance. Ani po válce ale nemá Ukrajina nic jisté.

„Trvat na tom, že se Ukrajina stane členem rodiny NATO, i když jsou praktické překážky snadno předvídatelné, je zkrátka medvědí služba Spojeným státům, NATO i Ukrajině. Spojené státy se vystavují roli velmoci, která dává budoucímu klientskému státu falešnou naději. NATO se odhaluje jako rozpolcené v otázce přistoupení Ukrajiny. A Ukrajina je nucena snášet ponížení, když je vláčena jako příslovečný křeček na kolečku, který nedosáhne na kus sýra před sebou,“ tvrdí bezpečnostní expert.

„To nejlepší, co Ukrajina od NATO pravděpodobně dostane, je více baterií protivzdušné obrany a raket, silnější výcvikový program pro její vojáky a závazek pomoci Kyjevu udržet linii. Biden by měl Zelenskému na rovinu říct, že členství v NATO je bláznivý úkol – a když už bude u toho, měl by se omluvit všem Ukrajincům, že tak dlouho čekal, než to řekne na rovinu,“ uzavřel DePetris.

Podpora Ukrajiny trvá

Končící generální tajemník NATO Stoltenberg v úterý prohlásil, že ruská agrese proti Ukrajině je největší bezpečnostní krizí za poslední generace. Ukrajina podle něj prokázala odvahu a spojenci ji bezprecedentně podpořili.

Stoltenberg vyzval k další pomoci napadené zemi a k udržení alianční jednoty. Americký prezident Joe Biden se zavázal, že USA a spojenci poskytnou Ukrajině desítky systémů protivzdušné obrany.

VIDEO: Politická těžká váha, která to umí s Trumpem. NATO nově povede usměvavý elegán Rutte

Tagy: