Ruští politici a obchodníci chtějí svrhnout Putina, tvrdí Ukrajinci. Kdo by ho nahradil?

Ruský prezident Vladimir Putin

Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Putinovým nástupcem by se měl stát současný šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexander Bortnikov. Informaci, kterou přinesl ukrajinský deník Kyiv Independent, nebylo možné nezávisle ověřit. Reakce Ruska rovněž není známa.

Podle ukrajinských zpravodajských služeb se v Rusku formuje určitá skupina vlivných osob, které nesouhlasí s Putinovými kroky. Jejich cílem je odstavit prezidenta od moci nejdříve, jak to bude možné, aby mohly být znovu navázány ekonomické vztahy se Západem poničené válkou na Ukrajině.

Hovoří se rovněž už i o Putinově nástupci. Měl by se jím stát Alexander Bortnikov, šéf ruských špionů a údajný Putinův učitel z dob KGB. Ten v posledních dnech podle ukrajinské rozvědky u Putina upadl v nemilost kvůli podcenění situace na Ukrajině.

Ruské ozbrojené složky totiž nečekaly takový odpor a očekávaly, že budou v zemi postupovat mnohem rychleji. A byl to prý právě Bortnikov a jeho lidé, kteří měli předtím na starosti analýzu nálad ukrajinského obyvatelstva a schopností ukrajinské armády.

Tagy: