Ruští vojáci zastřelili zraněného ukrajinského vojáka. Informoval o tom prokurátor z Kyjeva

Ruští vojáci v obci Ňu Jork na východě Ukrajiny zastřelili zajatého ukrajinského vojáka, který dříve nejspíše utrpěl zranění a ležel bezbranný na zemi. Incident, který se stal na počátku září, ukrajinské úřady vyšetřují jako válečný zločin, oznámila v pátek kancelář generálního prokurátora Andrije Kostina.

„Vražda válečného zajatce je hrubým porušením ženevské úmluvy (o zacházení s válečnými zajatci) a představuje těžký zločin,“ napsala kancelář na sociální síti.

ČTĚTE DÁLE: Omlouvám se za rusofobii Západu, EU přijímá fašistické rezoluce, řekl Ficův europoslanec v Moskvě

Ukrajinské úřady mají informace o tom, že ruští vojáci přímo na bojišti zabili nejméně 93 ukrajinských válečných zajatců, uvedl na počátku října Jurij Belousov z ukrajinské generální prokuratury, kde vede odbor zabývající se válečnými zločiny. Čtyři z pěti uvedených případů byly zaznamenány v letošním roce, uvedl Belousov podle ukrajinských médií.

Toto prohlášení následovalo poté, co ukrajinské úřady oznámily, že prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků. „Mezitím se na sociálních sítích objevily informace o další brutální vraždě zajatého ukrajinského vojáka,“ upozornil Belousov.

Ruské ministerstvo obrany zprávy o vraždění zajatých Ukrajinců nekomentovalo, poznamenal server BBC News.

Tyto případy podle generálního prokurátora Andrije Kostina svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení. Přislíbil také odhalit a pohnat k odpovědnosti všechny pachatele – od vojáků, kteří zabíjeli, až po ty, kdo jim vydali zločinné rozkazy.

Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje smrt nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130 tisíc válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po válce by v Evropě měli armádu USA nahradit Ukrajinci. Zelenskyj představil plán vítězství

Tagy:
Moskva Evropa politika Evropská unie sociální síť prokurátor USA ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj BBC News Válečný zajatec Ministerstvo obrany Ruské federace trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír