Ficův europoslanec v Moskvě: Omlouvám se za rusofobii Západu, EU přijímá fašistické rezoluce

Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha ze Směru-SD

Slovenský europoslanec vychvaluje Rusko

Ľuboš Blaha, slovenský europoslanec a místopředseda strany Směr-SD, v jejímž čele dlouhá léta stojí premiér Robert Fico, přicestoval do Moskvy, kde se podle svých slov chce „omluvit za rusofobii na Západě“. Zveřejnil to sám zákonodárce ve videu na sociální síti Telegram, jeho příspěvek posléze převzaly i facebookové účty Směru-SD. Blaha ve videu mimo jiné tvrdí, že „fašismus a válka přichází ze Západu, svoboda a mír přichází z Východu“, a to navzdory faktu, že Rusko už třetím rokem vede agresivní válku na Ukrajině.

„Rusko je stále krásné, stále moudré, stále vyspělé,“ hlásí ve videu přímo z moskevského Rudého náměstí Blaha: „A já jsem přišel poděkovat za osvobození od fašismu. A omluvit se za rusofobii na Západě.“  Europoslanec kromě toho tvrdí, že přijel do Moskvy jako „přítel Ruska, protože se už nemůže dívat, jak roste rusofobie na Západě“.

ČTĚTE TAKÉ: Spolupráce hnutí ANO s SPD na nové vládě? Příliš mnoho kdyby, míní Schillerová

Blaha rovněž ve videu říká, že „fašismus a válka přicházejí ze Západu, svoboda a mír přicházejí z Východu“. Rusko přitom už třetím rokem vede dobyvačnou válku na Ukrajině a agresivně se chovalo již před tím. Za zmínku stojí třeba konflikt s Gruzií o Jižní Osetii či dvě války v Čečensku.

Slovenský europoslanec, který patří do vedení Směru-SD Roberta Fica, se ve videu Rusům také omlouvá za rezoluce Evropského parlamentu namířené proti Rusku, přičemž je označuje za „válečné, nenávistné a doslova fašistické“.

Mimo to Blaha ve videu společně s lidmi, které označil za slovenské studenty moskevské diplomatické akademie MGIMO, pokládá květiny a klaní se u hrobu neznámého vojína. Hold vzdal také sovětskému maršálu Georgiji Žukovovi.

Ruská média v čele s agenturou RIA Novosti si Blahovy návštěvy nemohla nevšimnout. Zejména vyzdvihují jeho omluvy. „Europoslanec ze Slovenska se přijel do Moskvy omluvit za rusofobii na Západě,“ zní titulek zmíněné agentury. Samotný Blaha je na Slovensku dlouhodobě vnímán jako politik nejvíce nakloněný Rusku.

Není to v poslední době poprvé, kdy se některý z Ficových lidí či spojenců vyjadřuje obdivně směrem k Rusku. Jeho koaliční partner a předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko rovněž nedávno sliboval, že se vydá do Ruska. To má podle všeho v plánu také sám Fico. Jeho ministr zahraničí Juraj Blanár se navíc letos již dvakrát setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy:
válka Slovensko Moskva politika mezinárodní vztahy Evropská unie europoslanec Robert Fico Rusko Ľuboš Blaha ruská invaze na Ukrajinu Slovenská národná strana Rusofobie konflikt, válka a mír