Kolář: Nový velvyslanec v Rusku? Nevím, co tam bude dělat. Dáváme ho Moskvě jako rukojmí

Bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář

Novým velvyslancem v Moskvě bude Daniel Koštoval

Česko bude mít znovu svého velvyslance v Rusku. Začátkem nového roku do Moskvy zamíří někdejší náměstek na ministerstvu obrany a politolog Daniel Koštoval. Jeden z jeho předchůdců v Rusku a někdejší ambasador v USA Petr Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že mu sice post přeje, ale „vůbec neví, co bude v Rusku dělat“. Má obavy, aby si Koštoval v Rusku nepřipadal jako vězeň a dodal, že se stavěl proti nápadu posílat ho do Ruska, neboť může být brán v podstatě jako rukojmí.

Koštoval už od Ruska dostal agrément a tudíž nic nebrání tomu, aby se začátkem roku 2025 ujal nové funkce. Podle Koláře, který byl českým velvyslancem v Rusku mezi lety 2011 a 2012, je nastávající ambasador kvalitní a zkušenou osobností, ale bude to mít mimořádně těžké.

ČTĚTE TAKÉ: Novým velvyslancem v Moskvě bude Daniel Koštoval. Do pozice nastoupí začátkem příštího roku

„Mám Daniela rád, byl to můj zástupce v USA po Jaroslavu Kürfirstovi (dnes velvyslanec ve Francii; pozn. red.). Dobře se mi s ním pracovalo, je to silná a připravená osobnost, která v Rusku již sloužila, ale upřímně řečeno vůbec nevím, co tam bude dělat,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Kolář.

Někdejší český zástupce v USA či Rusku dodal, že se stavěl proti tomu, aby Česko posílalo do země, která už třetím rokem vede agresivní válku na Ukrajině, nového ambasadory. „Já jsem byl proti. Vždycky jsem říkal, že si nemyslím, že je dobrý nápad Rusům dávat jako rukojmí našeho velvyslance,“ pokračoval diplomat, který má blízko k nynějšímu prezidentovi Petru Pavlovi.

Podle něj si Koštoval možná bude bude v Rusku připadat jako „vězeň na české ambasádě“, jelikož se nedá očekávat, že by s ním v zemi kvůli značně špatným vztahům Ruska se Západem a tím pádem i ČR někdo usedl k jednání.

Koštoval ve funkci nahradí Vítězslava Pivoňku, který byl českým velvyslancem od roku 2018, ale poslední dva roky se nacházel v Praze. Česko v Rusku od té doby zastupovali diplomaté na nižší úrovni.

Rusové měli naši vstřícnost za blbost, míní Kolář

Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS doplnil, že sám byl v Rusku za diametrálně odlišné situace. V jeho období 2011-2012 byl prezidentem Ruské federace Dmitrij Medveděv, který byl zprvu po období Vladimira Putina, v tu dobu ruský premiér, na Západě vnímán jako naděje na přiblížení Ruska k Západu.

„Když jsem tam byl, tak jsme se coby Evropani společně s Američany snažili v rámci resetu vztahů Rusům pomoci v první řadě pochopit, že nejsme nepřátelé a opravdu nám záleží, aby se sami vyvinuli v normálně fungující ekonomiku, která není závislá pouze na vývozu fosilních paliv. Upřímně řečeno, pokud nemáte u sebe raketu nebo Kalašnikov, tak doma žádný ruský výrobek pravděpodobně nemáte,“ popsal pro redakci Kolář.

Dle jeho slov Evropané tehdy s Rusy jednali „trošku jako s psychiatrickým pacientem nebo teenagerem“, kterému pomáhali hledat cestu a partnerství. „Oni to však pochopit nechtěli. Až zpětně jsem si uvědomil, že všechny naše vstřícné a výměnné pokusy navazovat spolupráci na modernizaci Ruska a jejich ekonomiky Rusové vnímali jako projev naší blbosti,“ pokračoval v rozhovoru někdejší velvyslanec v Rusku a USA.

Obzvláště špatně podle jeho mínění Rusko přečetla tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová. Německo ostatně od zahájení ruské invaze na Ukrajinu dlouhodobě řeší problém se závislostí na ruských fosilních palivech. Česko v tomto ohledu zareagovalo lépe. „Fakt, že jsme se dokázali zbavit závislosti na fosilních palivech z Ruska, je jedna z věcí, za které jsem Putinovi vděčný, i když co se týče ropy, máme ještě co dohánět. Stejně tak jsem rád za přijetí Finska a Švédska do NATO,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kolář.

Tagy: