Rusům se zdařil průlom přes nenápadnou vesničku. Může vést k pádu fronty, říká analýza

Ukrajinská armáda se v současnosti snaží zbrzdit prozatím nejhlubší průlom ruské armády v oblasti městečka Očeretyne. Co na první pohled vypadá jako nenápadná puklina ve frontovém pásu, může podle analýzy listu The New York Times ve skutečnosti otevřít cestu pro zborcení linie.

Rusové za cenu těžkých ztrát tlačí Ukrajince dále na západ. Fronta začíná pukat na několika místech. Rusko útočí v Charkovské oblasti a snaží se dobýt Časiv Jar. Mimo to nadále tlačí ve směru od Avdijivky, která padla do rukou Moskvy v únoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinští velitelé se hádají. Rusové změnili taktiku a táhnou na Charkov, píše list

V cestě jim až donedávna stálo městečko Očeretyne. Nenápadná obec, kde žily před válkou asi tři tisíce lidí. Po únorovém pádu Avdijivky Ukrajinci toto město po dva měsíce bez problémů drželi. Jenže pak se podle listu The New York Times něco pokazilo.

Všiml si toho i 88letý Ivan Vivsjányk, když se kolem jeho domu začali rojit vojáci. Nejprve je považoval za Ukrajince. Když po něm ale muži chtěli pas, pochopil, že Očeretyne padlo do rukou nepřítele.

„Myslel jsem si, že naši vojáci přijdou a omráčí je. Ale to se nestalo,“ řekl Ukrajinec, kterému se podařilo okupované město opustit.

Jeho svědectví dokládá, jak moc byl pád městečka Očeretyne nečekaný a náhlý. Současný vývoj na frontě analyzuje projekt DeepStateMap. Na mapě je dobře vidět, že ruská armáda po obsazení Očeretyne proráží hned v několika směrech. Vzrůstá riziko, že vpadne do zad ukrajinským silám, které prozatím drží sousední sektory fronty.

Osudová chyba?

Web The Telegraph uvedl, že možným vysvětlením překotného ruského postupu je ukrajinská kritická chyba. Ukrajinská armáda údajně v Očeretyne špatně načasovala rotaci vojáků a v jednu chvíli nechala obec prakticky bez dozoru. Toho měli Rusové využít.

„Náhlý ruský postup přes Očeretyne, asi devět kilometrů severozápadně od Avdijivky, ilustruje, jak může i malá trhlina v linii spustit kaskádu následků, protože roztažená ukrajinská armáda riskuje, že bude obklíčena. Další jednotky proto spěchají, aby trhlinu zacelily,“ analyzuje list The New York Times.

Při dalším průlomu od Očeretyne by Rusové mohli obkroužit i nejvíce střežené části ukrajinské fronty, čímž by obrana mohla čelit útokům na více frontách. Podle vojenských expertů je ostatně cílem Rusů útočit v různých sektorech fronty a rozmělnit tím ukrajinskou obranu.

„Rusové, stejně jako řada analytiků, pochopili, že hlavní nevýhodou, kterou Ukrajina v současnosti trpí, jsou lidské zdroje,“ uvedl Franz-Stefan Gady, vojenský analytik z Vídně. „Ztenčením frontové linie se zvyšují šance na průlom,“ dodal.

VIDEO: Ukrajinci utíkají před mobilizací

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Rusko obklíčení průlom Očeretyne