Rychtařík: Leoš Mareš změnil cenovou politiku zdejších show. Benova O2 arena byla troufalost

Lukáš Rychtařík promluvil o vlivu Leoše Mareše na český showbyznys.

Rychtařík: Leoš Mareš změnil cenovou politiku lokálních show

Už dlouho je manažerem Bena Cristovaa, ve své stáji Championship Music má ale i další osobnosti a hudebnímu byznysu se věnuje prakticky celý profesní život. Lukáš Rychtařík tak má dokonalý přehled o tom, co se na české scéně děje a kdo mění způsob hry. Mezi takové lidi podle něj bezesporu patří Leoš Mareš, který proměnil cenovou politiku českých interpretů v O2 areně. Dříve se totiž tuzemští umělci ostýchali mít stejně drahé lístky jako zahraniční hvězdy. „Určitě byl tím, kdo to celé vykopnul,“ myslí si Rychtařík.

Ben Cristovao je jednou z nejvýraznějších osobností tuzemské hudební scény s přesahem i do zahraničí. Když ale ohlásil první koncert v pražské O2 areně, mnoho lidí nevěřilo, že zaznamená úspěch. Ale stalo se.

ČTĚTE TAKÉ: Cristovao dělal akrobatické kousky na Evropských hrách jen pár týdnů po operaci

„V prvé řadě to byl za nás velice odvážný krok, ke kterému jsme se nějakou chvíli rozhodovali. Na druhou stranu to byl přirozený vývoj, kam jsme chtěli jít,“ vzpomíná Lukáš Rychtařík, hudební manažer a šéf stáje Championship Music. „V roce 2018, kdy jsme začali plánovat Benovu první O2 arenu, to bylo vnímané jako troufalá věc. Mělo se za to, že Ben má sice veliké množství fanoušků, ale necílí úplně do šířky. Ben je specifický umělec s unikátním katalogem tvorby, který neoslovuje publikum od dětí po babičky. A následně to byl obrovský, extrémní úspěch.“

Cristovao byl tak v roce 2019 nejspíš prvním českým umělcem mimo takzvaný „střední proud“, který zaznamenal v největší tuzemské hale takový výsledek.

Před ním se něco podobného povedlo „nezpěvákovi“ Leoši Marešovi. Ten vyprodal O2 arenu dvakrát už v roce 2018 a delší dobu pomáhá i dalším umělcům uspořádat obří show.

„Vedl jsem s ním osobně debatu při nějaké pracovní cestě, kdy jsme se potkali. On byl tím klíčovým mužem, kdo změnil cenovou politiku lokálních show. Protože jeho argumentace tehdy byla, že není možné udělat velkou výpravnou show a chtít za to lokální peníze, které jsou lidé zvyklí platit,“ říká Rychtařík v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „To znamená, řečeno v číslech, že jeho 990 korun za Fórum Karlín je adekvátní s ohledem na to, kolik jeho bude stát, aby lidi pobavil. A v tom měl velikou pravdu. Určitě byl tím, kdo to celé vykopnul. Stalo se to. A od té doby si myslím, že se posunulo vnímání lidí, přestali rozlišovat, že za zahraniční kapelu dají klidně 1200, ale česká kapela by měla být tak za pět set. Tehdy to tak bylo,“ dodává.

V poslední době jsou ale v O2 areně běžně vyprodaná vystoupení umělců všeho druhu.

„To je na jednu stranu skvělé, na stranu druhou v současné době podle mě ten punc, že někdo vyprodá 02 arenu, dostává úplně jiný rozměr,“ myslí si hudební manažer. „V jádru věci je ale dobře, že čeští diváci chtějí chodit na české umělce. Ještě před rokem a půl, kdy doznívala doba pandemie, jsme všichni seděli a třásli se, jak tohle všechno dopadne, jaké budou návyky lidí, jestli se vše nezpřetrhá…“

Tagy: