Žbirka dokázal přerušit Gottovo kralování. Čím Mistr pobavil slovenského hitmakera?

Když v roce 1982 Miroslav Žbirka získal Zlatého slavíka a přerušil tak dlouholeté panování Karla Gotta v této anketě, byl to šok pro veřejnost i samotného Mistra. Říká se, že Žbirkův triumf špatně nesl. Gott však v zákulisí o jeho vítězství vtipkoval.

Po vyhlášení výsledků se Gott se Žbirkou potkal v zákulisí a prohodili spolu pár slov. „Řekl mi, že je mu to jedno, protože má doma slavíků plnou ‚žbirku‘. Musím říct, že mě to tehdy pobavilo. Novináři se pak divili, že mi ten jeho výrok nevadí, ale já jsem nikdy nebyl na tohle nějak přecitlivělý. Neřešil jsem to,“ vzpomínal Žbirka, který se stal vůbec prvním zpěvákem ze Slovenska, který tuto anketu vyhrál.

Najednou byl slavný, každý ho znal a život se mu zásadně změnil. „Tenkrát jsem byl zvyklý normálně přeběhnout Václavák, aniž by mě někdo zastavil. A najednou každý: ‚Jé, to je ten Žbirka!‘ Ze začátku jsem si myslel, že si ze mě někdo známý vystřelil, že je to fór. Vůbec mi to nedocházelo. Teprve pak jsem si uvědomil, že je to realita. Byl jsem, jak se dnes moderně říká, celebrita, já teda říkám, že jsem polobrita,“ líčil s úsměvem.

S popularitou se pak vyrovnával po svém. „Měl jsem takový bláznivý nápad, co kdybych si pořídil fousky a zamaskoval se. Naštěstí mě ale tenhle nápad rychle pustil.“

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

Tagy: