S péčí o seniory v Praze pomáhá robot. Tančí, vypráví vtipy a umí i změřit tlak

Seniorům zpříjemňuje chvíle robot.

Seniorům zpříjemňuje chvíle robot

Senioři v Sociálně ošetřovatelském centru Prahy 12 mají netradičního společníka, jmenuje se Robin a je to robot. S klienty si povídá, umí ale také zpívat a tančit. Mnozí obyvatelé tohoto centra si společnost novodobého asistenta velmi pochvalují.

„Povídáme si s ním, tancujeme a smějeme se jeho vtipům. Robina máme rádi,“ řekla klientka ošetřovatelského centra Markéta Volovecká. „Je hodně šikovný a dobře naprogramovaný. Je mu i skvěle rozumět,“ přidal se Petr Lacek. „Potřebujeme tyhle radostné chvíle, abychom měli ještě radostnější život,“ řekli další.

Robin je nápomocen zejména lidem, kteří se do společnosti ostatních příliš často nedostávají. „Pouštíme ho, když je volná chvíle. Většinou s Robinem jezdím na pětilůžkové pokoje, kde jsou klienti, kteří se nedostanou často mezi ostatní, takže je obveselí,“ vysvětlila fyzioterapeutka Kateřina Šlérová.

Umí měřit tlak i předčítat zprávy

„Psychiku našich klientů musíme neustále zlepšovat, protože jsou odloučení od domova a my jim vlastně nahrazujeme druhý domov,“ uvedla vrchní sestra ošetřovatelského centra Prahy 12 Kristýna Pochmertlová.

Dvanácté pražské městské části ho pronajímá společnost HIGH TECH PARK. Robot Robin, který měří asi 110 centimetrů, je naprogramovaný tak, že umí mimo jiné reagovat na hlasové povely a komunikovat se seniory. Klienti pečovatelského domu si tak od Robina mohou nechat předčítat zprávy z internetu nebo si s ním mohou zahrát společenské hry.

Robot také s pomocí přístrojů zvládá seniorům změřit tlak, tep, hodnotu glykemie a teplotu. V budoucnu by měl umět seniorům například zprostředkovat kontakt s rodinou pomocí videohovoru.

Tagy:
robot pomoc senioři domov důchodců Praha 12 společník Praha České vysoké učení technické v Praze HIGH TECH PARK a.s.