S vlastenectvím na tom nejsme špatně, myslí si Řehka. Nesmíme dát na křiklouny na sítích

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka

Šéf armády Řehka a trenér MMA Reinders o turnaji pro Veterány

Před týdnem se uskutečnil první turnaj bojových sportů Fighters For Veterans, kdy MMA zápasníci nastoupili do klece ve prospěch charity. Akce probíhala i pod záštitou náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky. Ten byl i přímo na místě v pražské Unyp Areně. A pro CNN Prima NEWS poskytl rozhovor, v němž promluvil i o tom, jak vnímá stav českého vlastenectví. „Nejsem rozhodně pesimista a nemyslím si, že to jde s námi z kopce,“ uvedl šéf armády.

Co pro vás osobně znamená akce Fighters For Veterans?
Pro mě je to úžasná ukázka solidarity vojáků. A to, co podle mě mají vojáci v DNA, to znamená, že podporují jeden druhého, stojí za sebou, jsou schopní týmové práce a jsou solidární k těm ostatním. Je to perfektní věc, myslím, že i skvělá motivace. Je to sport, bojový sport a boj k vojákům patří. Ale především je to akce, která má připomínat naše veterány, jejich blízké a ty z nás, kteří se můžou ocitnout v nějaké těžké situaci. O tom to celé je.

ČTĚTE TAKÉ: Otec kamaráda se zastřelil po návratu z Kuvajtu, říká Humburger před turnajem pro veterány

Co pro vás znamená MMA jako takové?
MMA je tvrdá dřina. Já jsem ho nikdy jako takové nedělal, měl jsem asi jenom pár tréninků. Ale dělal jsem jiné bojové sporty. Každopádně sport je sport, což je samo o sobě dobré. Kterýkoliv sport. A MMA je podle mě hodně tvrdá disciplína. Je to pro opravdu tvrdé chlapy nebo ženy. Myslím, že k vojákům to i patří.

V nedávných rozhovorech se zápasníci Jiří Procházka a Dominik Humburger shodli na tom, že Čechům trochu ubývá vlastenectví. I třeba ochota jít případně za svou zemi bojovat. Jak to vidíte vy?
Vnímám to tak, že nesmíme úplně podléhat tomu, jak jsou slyšet někteří lidé, kteří hlasitě křičí. Zejména třeba na sociálních sítích. Mám možnost mluvit s řadou lidí, chodím mimo svou bublinu. Například i mezi lidi, kteří dělají byznys, chodím do škol, bavím se s dětmi… A já tu situaci tak tragicky nevidím. Určitě je jenom dobře, když budeme posilovat výchovu k vlastenectví. Když začneme třeba kvalitní výukou moderních dějin, tak to bude správné. Myslím, že toho není nikdy dost a je to jen zdravé. Ale nejsem rozhodně pesimista a nemyslím si, že to jde s námi z kopce.

Zmíněný Dominik Humburger je zápasníkem i vojákem v jedné osobě a své kolegy MMA učí. Je to podle vás důležité?
Myslím, že je to obecně dobré, protože sebeobrana samozřejmě vždycky k vojákům patřila, je to součást výcviku. A MMA je dobrá průprava, byť je to sport, není to tedy reálný boj. Myslím jako třeba boj se zbraní, má to zkrátka nějaká pravidla. Ale je to podle mě opravdu výborný sport a myslím, že to i posiluje ducha bojovníka. A vojáci by měli být bojovníci.

Rozhovor s Dominikem Humburgerem

Tagy: