Sáblíková se z „trojky“ málem odhlásila. Sesypala jsem se, přiznala a Novák brečel

Když jede Martina Sáblíková, bude medaile. Na to si za posledních zhruba 15 let zvykli čeští fanoušci, ale v sobotu po závodě na tři kilometry nemohli být zklamaní, i když to „necinklo“. Zaprvé je rychlobruslařská hvězda mistryní především „pětky“, zadruhé si před startem na olympiádě prošla těžkými chvílemi. I proto čtvrté místo rozbrečelo trenéra legendy Petra Nováka.

Stejně jako v Pchjongčchangu skončila na 3000 metrech na nepopulární „bramborové“ pozici. Ale na rozdíl od předchozí olympiády teď zklamaná rozhodně nebyla. Sama si před startem příliš nevěřila, byla ve špatném psychickém rozpoložení.

„Trošku jsem se sesypala. Říkala jsem si, že už nemám možnost s nimi bojovat, že se nedostanu do první desítky. Tak jsem hrozně ráda za to, jak to dopadlo. Sama sobě jsem ukázala, že to pořád jde,“ prohlásila spokojeně Sáblíková.

„Hodně lidí možná čeká, že teď budu smutná z toho, že to necinklo, ale já jsem hrozně spokojená,“ pokračovala. „Fakt se mi jelo nádherně. Nemůžu říct, že bych úplně někde udělala chybu, že mi nevyšel krok. To se samozřejmě stává, ale teď to tak nebylo.“

I pro jejího kouče Petra Nováka se čtvrté místo rovnalo medaili. Při rozhovoru s novináři se mu hrdostí z očí draly slzy. „Před dvěma dny to vypadalo na odhlášení ze závodů, sesypala se. Myslím si, že na ni padla aklimatizace. Měli jsme jet dvoukolo na čas a po jednom to radši zabalila, protože bylo absolutně špatné. Ještě v pátek si myslela, že bude tak desátá,“ popsal Novák těžké okamžiky.

Neměla rovnocennou soupeřku, jinak by to cinklo

Sáblíková se ale zřejmě dobře vyspala a v sobotu ráno najednou byla natěšená, pozitivně naladěná. „Chtěla jít trénovat. Úplně se změnila. Tak jsem řekl, že nikam nejdeme, že už nic nenatrénujeme. A pokud jsi natěšená na start, tak půjdeme až na závod. A fakt to předvedla. Pro mě to bylo až překvapení, jak disciplinovaně začala. Přestože jela sama. To byl ten největší problém v boji o medaili. Hlídala si časy, které jely před ní, a držela si první místo,“ uvedl trenér.

Šéf NOVIS teamu je přesvědčený, že kdyby 34letá Sáblíková jela po boku některé z medailistek – Nizozemky Irene Schoutenové, Italky Francescy Lollobrigidaové a Kanaďanky Isabelle Weidemannové –, získá medaili. „Martina znovu předvedla, že neztratila výkonnost a že s ní nadále musí počítat. To je to, co mě hřeje. Přes všechny problémy se všichni museli Martiny bát. Věřím, že kdyby k sobě měla ve dvojici rovnocennou soupeřku, aby se tahaly, tak by to asi cinklo,“ vychválil svěřenkyni.

Je patrné, že Sáblíková je ve velmi dobré formě. Před hrami v Pekingu nad ní tak trochu visel otazník, protože v lednu si při tréninku v Itálii pořezala o brusli nohu a musela vynechat mistrovství Evropy.

Hlavní chvíle pro rodačku z Nového Města na Moravě přijde ve čtvrtek 10. února, kdy se v hale Ledová stuha jede závod na 5000 metrů. Z této distance má dvě zlaté olympijské medaile, k tomu jednu stříbrnou.

Tagy:
olympijské hry Martina Sáblíková sport rychlobruslení Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Petr Novák