Šamani, pomozte. Zoufalí Senegalci orodují za uzdravení Maného a doufají v zázrak

Fotbal je týmová hra, ale pro šance senegalské reprezentace je zcela zásadní, jestli hraje, nebo ne útočník Sadio Mané. V úterním utkání se opora Bayernu Mnichov zranila. V nominaci na mistrovství světa v Kataru nechybí, ale stále panují vážné obavy, že nebude moct národnímu týmu poskytnout plnohodnotně své cenné služby. S tím se ale nechtějí úřadující afričtí šampioni smířit. Pro uzdravení své největší hvězdy jsou ochotní sáhnout po nekonvenčních metodách.

Byla to obrovská smůla. V předposledním zápase před šampionátem musel Mané opustit scénu už po 20 minutách. Z bundesligového zápasu s Brémami odkulhal kvůli zranění kolenní šlachy. Bayern oznámil, že dvojnásobný držitel ocenění pro nejlepšího fotbalistu Afriky bude chybět v nominaci na víkendový duel se Schalke.

Optikou Senegalu je však daleko horší, že nemusí být fit ani v dalších týdnech. A mistrovství světa – na které „Lvy z Terangy“ poslal rozhodující trefou z penalty v kvalifikačním play-off proti Egyptu právě Mané – startuje už 20. listopadu.

Senegalská diplomatka – a zároveň první žena, která se stala generální tajemnicí světové organizace FIFA – Fatma Samourová si uvědomuje závažnost situace. Mít, nebo nemít zdravého Maného? To je obrovský rozdíl. A tak se snaha „zprovoznit“ 30letého fotbalistu stává zoufalou.

„Využijeme šamany,“ podotkla pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe1. „Nevím, jestli to bude efektivní, přesto to musíme zkusit. Doufáme v zázraky. Na šampionátu ho potřebujeme,“ pokračovala Samourová a k tomu doplnila, že její země není připravena vstřebat případnou absenci svého tahouna, který má odhadovanou hodnotu 60 milionů eur.

V pátek dopoledne přišlo mírné oddechnutí. Mané byl zařazen do 26členné nominace, takže bývalý hráč Liverpoolu či Southamptonu do Kataru pocestuje. Stále ale není jasné, do jaké míry dokáže minimálně v prvních dvou utkáních svému týmu pomoci.

Už teď je čerstvý třicátník Mané historicky nejlepším střelcem senegalské reprezentace. A sedm zápasů mu chybí k tomu, aby se stal také rekordmanem, co se počtu startů za národní mančaft týče.

Na to, zda se 21. listopadu – kdy Senegal hraje své úvodní utkání na šampionátu s Nizozemskem – tomuto počinu přiblíží, si ještě veřejnost musí počkat.

Tagy:
zranění MS ve fotbale fotbal sport Mistrovství světa v Kataru 2022 Sadio Mané FC Bayern München senegalská fotbalová reprezentace Fatma Samourová