Šance na diplomatické jednání? Putin a Biden souhlasili se summitem, oznámila Francie

Joe Biden a Vladimir Putin zasedli k jednání ve švýcarské vile.

Aktuálně z Ukrajiny

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Joe Biden v zásadě souhlasili se summitem ohledně stoupajícího napětí na ukrajinsko-ruských hranicích. Oznámil to v noci na pondělí Elysejský palác. Francouzský státník Emmanuel Macron v neděli pozdě večer telefonicky hovořil s oběma prezidenty, s Putinem už podruhé v jednom dni. Schůze na nejvyšší úrovni se nebude konat v případě ruské invaze na Ukrajinu, píše se v prohlášení. Tuto podmínku následně potvrdil i Bílý dům.

Detaily summitu ve čtvrtek 24. února vyjedná šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Ministři zahraničí plánují schůzi v některé z evropských zemí. Blinken pro svou účast na tomto setkání rovněž stanovil podmínku, že Moskva do té doby na sousední zemi nezaútočí.

Summit se podle Elysejského paláce bude soustředit na bezpečnost a strategickou stabilitu v Evropě. Po jednání Bidena s Putinem má být rozšířen i na další zapojené strany.

Bidenův souhlas se summitem potvrdil i Bílý dům. „Jsme vždy připraveni na diplomacii. Jsme také připraveni pohotově uplatnit sankce a další přísné postihy v případě, že si Rusko místo toho vybere válku,“ uvedla v prohlášení tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. „V současnosti se zdá, že Rusko pokračuje v přípravách na brzký plnohodnotný útok na Ukrajinu,“ dodala mluvčí.

Macron v neděli telefonicky hovořil s několika představiteli zemí zapojených do diplomatických sporů ohledně napětí na ukrajinsko-ruských hranicích. S Putinem jednal nejprve hodinu a tři čtvrtě, následně se spojil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, německým kancléřem Olafem Scholzem, Bidenem a britským premiérem Borisem Johnsonem.

V neděli pozdě večer opět hodinu hovořil s Putinem, uvedl Elysejský palác.

Západ v posledních dnech se zvyšující naléhavostí varuje před možností ruské invaze na Ukrajinu. Rusko u hranic se svým sousedem shromáždilo desítky tisíc vojáků, možnost invaze ale dlouhodobě odmítá.

Tagy: