Šándor: Nezvládnutá migrace živí extremismus. Německo neumí řešit bezpečnost svých ulic

Pravicový extremismus v Evropě

Hrozby spojené s pravicovým extremismem v Evropě jsou v současnosti nejsilnější v Německu, domnívá se bezpečnostní expert Andor Šándor. Německo se podle něj neúspěšně potýká s následky migrační vlny a vláda není schopná řešit bezpečnost v ulicích. Z toho podle Šándora pramení extremismus, který nabízí jednoduchá řešení problémů.

Podle Šándora je štěstí, že se v Evropě nikdo neinspiroval ideologicky motivovaným teroristickým útokem Anderse Breivika, který nyní žádá lepší podmínky ve vězení. Pravicového extremistu Breivika ve svém manifestu zmínil jako inspiraci střelec z novozélandského města Christchurch, který zavraždil 51 lidí. „Co se stalo koncem roku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, je samozřejmě velmi nepříjemné, ale alespoň zatím nevíme o tom, že by řádění toho šílence mělo politický podtext,“ uvedl bezpečnostní expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrah z fakulty koupil brokovnici dva měsíce před činem. Nebyl mi podezřelý, řekl prodávající

Extremistické hrozby vnímá Šándor nejsilněji od našich sousedů. „Obával bych se především pravicového extremismu v Německu v situaci, kdy není schopno řešit migrační vlnu a prohlášení Merkelové ‚zvládneme to!‘ se ukazuje jako chyba. Pravicový extremismus má kořeny i v tom, že vláda není schopna řešit bezpečnost v německých ulicích, viděli jsme to koneckonců i na oslavách konce loňského roku,“ doplnil. Při silvestrovských oslavách v roce 2022 se objevila řada útoků na zdravotníky, hasiče i policisty. O rok později strážci zákona posílili své hlídky a zlepšili připravenost. Násilné incidenty se opět objevily, jejich rozsah byl však omezenější.

Šándor Německo považuje za jednoho z „nejvážnějších protagonistů“ pravicového extremismu, je však třeba nezapomínat ani na další státy, včetně České republiky. „Dělnická strana sice byla zrušena, ale odvolali se k Ústavnímu soudu. Nevíme, jaký bude dopad. Ti lidé jsou schopni si pouze přemalovat vývěsní štíty a nenávist, kterou chovají k menšinám, umí dále dobře naplňovat. Některé problémy nelze řešit jednoduše. Tito pravicoví extremisté přináší poměrně jednoduchá řešení – volají po silném vůdci a státu, který se vším nešvarem zatočí,“ podotkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Masový vrah Breivik si stěžuje na porušování svých lidských práv. Vadí mu izolace i cenzura

Tagy: