Berlín se děsí násilí na silvestra a chystá obří manévry. Tisíce policistů mají chránit i Židy

Berlínská policie se připravuje na možné pouliční nepokoje během oslav spojených s koncem roku. Kvůli loňské zkušenosti a zvýšenému napětí způsobenému palestinsko-izraelským konfliktem chystá podle místní policejní prezidentky Barbary Slowikové největší silvestrovskou operaci za několik desetiletí. Policie kvůli bezpečnosti posílí své hlídky o stovky mužů, někteří přijedou kolegy z hlavního města podpořit i z okolních regionů. Kromě násilí ve veřejném prostoru se strážci zákona obávají i útoků na židovské obyvatele a instituce.

„Je to hlavně kvůli konfliktu na Blízkém východě, který situaci činí mnohem náročnější a složitější,“ citoval deník Berliner Morgenpost vyjádření Slowikové pro německou tiskovou agenturu DPA. „Na silvestr dohlédne 2 000 až 2 500 berlínských policistů, stejně tak je podpoří kolegové ze Saska, Saska-Anhaltska i od federální policie. Běžných 150 nočních hlídkových vozidel zároveň posílíme na 220,“ doplnila. Dalších 500 policistů navíc má dohlížet na bezpečnost na nádražích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německá policie v pohotovosti. Islamisté mají v plánu útok na kolínskou katedrálu, zjistila

„Přijali jsme veškerá nezbytná opatření, abychom zajistili dodržování zásad právního státu. Každý, kdo napadne policisty a hasiče, musí počítat s velmi důslednou reakcí,“ doplnil podle deníku Tagesschau starosta Berlína Kai Wegner (CDU).

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) se obává násilných nepokojů i mimo hlavní město. „Obávám se, že by se silvestr mohl opět stát dnem, kdy budeme muset v některých městech zažívat zaslepený hněv a nesmyslné násilí, například proti policistům nebo záchranným složkám,“ uvedla v rozhovoru pro Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Židé jako cíl

Při loňských oslavách nového roku došlo k cíleným útokům na policisty i pracovníky záchranné služby a hasiče, kterým chtějí letos muži zákona předejít. „Významně posilujeme ochranu hasičů a dalších složek i naši přítomnost v dotčených čtvrtích. K tomu se přidává emocionalizace způsobená konfliktem na Blízkém východě a obrovská potřeba chránit židovské a izraelské obyvatele a instituce. Předpokládáme, že tyto emoce se projeví i v ulicích. V poslední době se kvůli tomuto tématu také opakovaně konaly spontánní demonstrace,“ vysvětlila Slowiková.

Počet útoků na integrované složky při loňských oslavách podle ní nebyl tolik odlišný od předcovidových let, výrazně se však změnila jejich povaha. „Podobné množství útoků bylo již dříve. Nicméně ‚kvalita‘ byla loni nová, například když byli záchranáři vlákáni do léček a napadeni,“ popsala šéfka tamní policie. Vedle možných násilností se strážci zákona připravují i na možné akce klimatických aktivistů z hnutí Poslední generace.

Slowiková věří, že policie si s letošními novoročními oslavami poradí. „Jsem optimistická, protože myslím, že jsme opravdu dobře připraveni. Jsem realistická, protože jsme čtyřmilionové město, a některé ‚pyro-excesy‘ budou nevyhnutelné. A jsme velmi odhodlaní využít vše, co máme k dispozici, abychom čelili násilí,“ uvedla.

Policie v možných problematických ohniscích plánuje posílené kontroly, zároveň se je chystá monitorovat již ve dnech před silvestrem od 28. prosince, kdy se spouští prodej zábavní pyrotechniky. Situaci na místech budou kontrolovat i policisté v civilu. „Aby viděli, kdo se tam již pokouší napadat záchranáře nebo jiné osoby,“ vysvětlila policejní prezidentka s tím, že takové osoby by mohly být do Nového roku preventivně zadrženy ve vazbě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechcete migranty, budete platit. Brusel schválil povinnou solidaritu pro členské země EU

Tagy: