Bezpečnostní expert o hrozbě likvidace Zelenského: Prezident měl v Praze speciální režim

Bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor.

K věci 7.7.2023

S pobytem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Česku se pojila výjimečná bezpečnostní opatření. Na návštěvu přijela hlava státu, který je ve válečném konfliktu, a takové cesty se musí organizovat v úplně jiném režimu než u jiných státníků. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor.

Bezpečnostní složky měly po příjezdu ukrajinského prezidenta plné ruce práce. Podle Šándora ale česká strana situaci zvládla.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj v Praze dojal setkáním s nemocným chlapcem. Děkuji ti za tvou silnou víru, řekl

„Policie České republiky je velice zkušená. Měli jsme tu americké prezidenty, čínské prezidenty nebo ruské prezidenty,“ vypočítával Šándor. „Nebyl důvod se obávat, že by udělala zásadní chybu a ohrozila bezpečnost představitele Ukrajiny,“ pronesl.

V Česku prý ani není početné „podhoubí“ lidí, kteří by stáli o fyzickou likvidaci Zelenského. „Dokonce si nemyslím, že by o něco podobného nyní usilovali Rusové. Zelenskyj se relativně běžně pohybuje i v Kyjevě, byť za určitých bezpečnostních opatření,“ nechal se slyšet Šándor.

„Návštěva nebyla plánovaná dlouho, což je výhoda. Kdyby chtěl někdo spáchat atentát, měl by málo času na přípravu,“ konstatoval. „Pořád tu však byl představitel země, která je ve válečném konfliktu s ruskou federací, v nevyprovokovaném konfliktu, je obětí agrese... A takovéto cesty se musí organizovat v úplně jiném režimu než běžně cesty státníků, kteří se navštěvují v rámci přátelských vztahů,“ dodal.

Mohli jste přehlédnout: Během návštěvy v Praze dorazil Zelenskyj i na Národní třídu

Tagy: