Zelenskyj byl v Česku naposledy ještě jako komik. Fialu v Kyjevě vítal za ruského bombardování

Petr Fiala s Volodymyrem Zelenským na konci října 2022 v Kyjevě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se již několikrát od zahájení ruské invaze sešel s představiteli České republiky, kterým častokrát děkoval za jejich podporu v době války. Premiér Petr Fiala (ODS) patřil dokonce mezi průkopníky, když se do Kyjeva za Zelenským vydal jen krátce po začátku agrese a jednal s ukrajinským prezidentem za ruského ostřelování. Prezident Petr Pavel pro změnu na Ukrajinu dorazil i se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou, se kterou vytvořil tandem. A sám Zelenskyj již Prahu v minulosti navštívil. Akorát to bylo v době, kdy ještě nebyl prezidentem, nýbrž hercem a komikem.

„Těžko se o tom mluví. Je to město, které je ve válce a je to vidět. Město je vyprázdněno, projíždíte zátarasy,“ popisoval Fiala své dojmy z cesty do válkou poničeného Kyjeva, který poprvé v době konfliktu navštívil v polovině března, jen pár týdnů po začátku ruské agrese.

Tehdy se na Ukrajinu vydal ještě se svým tehdejším slovinským protějškem Janezem Janšou a polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim, kterého doplnil i šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński. Tito politici byli v podstatě průkopníky, neboť se do Kyjeva vydali v době, kdy hlavní město Ukrajiny bylo obléháno ruskými silami a pod pravidelným ostřelováním. Pro Zelenského šlo o významnou vzpruhu a ukázku, že minimálně státy reprezentované těmito politiky za Ukrajinou jasně stojí.

Návštěva kvarteta státníků mezi Ukrajinci silně rezonovala. Rok po ní byl dokonce v Kyjevě osvětlen citilight, na němž byli právě zmiňovaní politici. Ukrajinci jim zde děkovali za jejich podporu.

Cesta trojice premiérů s Kaczyńskim následně podnítila i další evropské lídry, aby se vydali do Kyjeva. Na Ukrajinu tak časem začali mířit třeba francouzský premiér Emmanuel Macron, dnes už bývalý britský ministerský předseda Boris Johnson, německý kancléř Olaf Scholz a později také prezident USA Joe Biden.

Fiala se do Kyjeva vydal i později během války, a to na konci října. Tehdy do ukrajinské metropole přivezl další členy vlády, kteří zde jednali se svými ukrajinskými protějšky na společné schůzce.

Zelenskyj pózoval u sv. Ludmily

Na Ukrajinu se během války vydal na konci dubna i nový český prezident Petr Pavel, a to rovnou v tandemu se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Společně vyrazili vlakem a následně v Kyjevě jednali se Zelenským.

Ukrajinská hlava státu i nadále oceňovala Česko nejen za podporu v podobě dodávání vojenského materiálu, ale také za přijetí stovek tisíc ukrajinských uprchlíků. „Rád bych poděkoval za to, jak jste přijali všechny naše utečence,“ řekl Zelenskyj ve svém projevu k českému Parlamentu již během června loňského roku.

Zelenskyj navíc není v Praze poprvé. Byl zde již v roce 2009. Z tohoto roku pochází fotografie sdílená na sociálních sítích, na které je mladý ukrajinský prezident ještě v době, kdy se místo politického života pohyboval na poli showbyznysu. Působil totiž jako komik a herec. Na snímku je vidět, kterak pózuje poblíž náměstí Míru před bazilikou sv. Ludmily.

🇺🇦 A young Volodymyr Zelensky in Prague, 2009. He has been serving as the president of Ukraine since 2019.

Posted by Prague Morning on Saturday, February 26, 2022

Tagy: