Sanitka spěchala s pacientem na transplantaci srdce, v Úvalech nabourala do auta

V Úvalech u Prahy havarovala sanitka převážející pacienta na transplantaci.

V Úvalech havarovala sanitka (zdroj: CNN Prima NEWS)

Pět osob včetně dvou záchranářů se zranilo během sobotní nehody v středočeských Úvalech. Posádka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina převážela pacienta, kterého čeká transplantace srdce, do pražského IKEMu. Nedaleko hlavního města ale vjel sanitce do cesty řidič osobního automobilu. Následně došlo ke srážce i s dalším vozidlem.

Sanitka jela do Prahy ve směru od Kolína se zapnutým světelným a zvukovým výstražným zařízením. Při průjezdu křižovatkou, na které podle všeho svítila červená, jí zprava vjelo do cesty osobní vozidlo, které v tu chvíli mělo na semaforu zelenou. Náraz byl tak silný, že sanitku odmrštil do protisměru, kde se srazila ještě s dalším osobním autem.

Transportovaný pacient měl velké štěstí, kolem totiž jela jiná sanitka, která ho pouze s tržnou ranou na hlavě převezla do pražského IKEMu, kde se bude rozhodovat, zda může podstoupit operaci. Posádka ze sanitního vozu utrpěla lehká zranění, stejně jako řidič auta, se kterým se sanitka střetla. Nejhůře dopadl jeho spolujezdec, který utrpěl středně těžká zranění.

Posádka třetího auta vyvázla zcela bez šrámu. Nehoda ale způsobila problémy v dopravě. Poté, co z místa odjeli záchranáři se zraněnými a podařilo se odklidit vraky, řídili policisté dopravu kyvadlově.

Veškeré příčiny a okolnosti stejně jako míru zavinění momentálně šetří dopravní policisté z okresu Praha-východ.

Ti už vědí, že nikdo z řidičů nebyl opilý. Nejvíce vysvětlování čeká řidiče sanitního vozu, ačkoliv měl spuštěné majáky. Zákon totiž výslovně uvádí, že je povinen dbát zvýšené opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost provozu.

Tagy: