Schickova cena rapidně roste. Leverkusen by za něj mohl chtít přes 100 milionů eur

Zůstane český fotbalový reprezentant Patrik Schick v německém Bayeru Leverkusen, nebo se v létě přesune na lukrativnější adresu? Útočník na sebe znovu upozornil dvěma góly při sobotní výhře v Sinsheimu proti TSG 1899 Hoffenheim a probudil další vlnu spekulací.

24 gólů v 26 bundesligových duelech probíhající sezony dává českému fotbalistovi šanci překonat klubový rekord Leverkusenu Stefana Kiesslinga, který před devíti lety zaznamenal 25 branek. Kolo před koncem je druhým nejlepším střelcem prestižní německé soutěže, jedné z pěti nejrenomovanějších národních lig na světě. Naposledy předčil Nora Erlinga Brauta Haalanda (21 branek) z Borussie Dortmund. První Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov vstřelil ve 33 ligových utkáních 34 gólů.

„Kvóta, kterou teď Patrik má, je senzační,“ poznamenal v rozhovoru pro německý fotbalový magazín Kicker Rudi Völler, odcházející ředitel Bayeru Leverkusen, a doplnil: „Nesmíte zapomenout ani na mistrovství Evropy, kde byl s pěti góly společně s Cristianem Ronaldem nejlepším střelcem.“

Völler byl po posledním vítězství 4:2, které Bayeru zajistilo postup do Ligy mistrů pro sezonu 2022–⁠2023, viditelně dojatý. Po neúspěšných pokusech v předchozích dvou letech sportovní ředitel Simon Rolfes přiznal: „Letos jsme se museli do té Ligy mistrů dostat.“

Völlerův nástupce Fernando Carro, Španěl, který v Barceloně vystudoval Německou školu a následně působil v Rakousku jako sportovní novinář, stál krátce před závěrečným hvizdem sobotního ligového utkání u postranní čáry se slzami v očích a sledoval radost fotbalistů.

O vítězství se postarali kromě skvělého stratéga a veterána Charlese Aranguize (33 let) také Patrik Schick (26) a Moussa Diaby (22), dva špičkoví hráči, kteří mají vrcholy kariéry ještě před sebou. Schick se blýskl dvěma technicky obtížnými góly a citlivou přihrávkou křídelníkovi Diabymu. Střední útočník, který po dlouhé pauze zaviněné zraněním zaznamenal ve třech zápasech čtyři góly, zajistil svému týmu povedený závěr sezóny, a to i přes mnoho herních absencí jiných spoluhráčů.

Není potřeba Schicka prodávat!

Šéfům Bayeru Leverkusen se ulevilo i kvůli předpokládanému příjmu ve výši 25 milionů eur z příští sezony Ligy mistrů. Ten může být zásadní pro jejich motivaci udržet Schicka v týmu. „Jsme klub, kde existuje práh bolesti, ale u Patrika si to momentálně nedokážu představit,“ uvedl Völler k Schickově možnému odchodu. Připustil, že v případě neúčasti v prestižní soutěži by byl o mnoho pravděpodobnější. „To byl i případ Kaie Havertze, kterého jsme museli prodat (do Chelsea Londýn v roce 2020, pozn. red.). S Patrikem už to dělat nemusíme.“

Český fotbalista i po svém dalším galapředstavení, díky němuž se stal Hráčem kola magazínu Kicker, nechal svou budoucnost otevřenou. „Promluvíme si o tom. Uvidíme,“ reagoval v televizním rozhovoru po utkání Schick na nedávná prohlášení ředitelů Carra a Rolfese, že v létě klub rozhodně neopustí.

Ví se, že zástupci věhlasnějších týmů a finančně prosperujících klubů, Schicka sledují. Jeho progres od nevydařeného angažmá v italském AS Řím, kdy nejprve hostoval v jiném německém klubu RB Lipsko, patří mezi nejpozoruhodnější v Evropě.

Schickův manažer Pavel Paska v neděli pro Kicker stručně uvedl: „Má smlouvu do roku 2025. Víc k tomuto tématu nepotřebuji říkat.“ Avšak ani on nechce vydat prohlášení, že Schick v Leverkusenu definitivně zůstává. Manažeři Bayeru by měli mít v rukách dobré karty, protože sám Schick v zimě ujistil, že si přestup nehodlá vynutit, pokud by byl klub proti.

80 milionů eur? Málo!

Na otázku, zda by sám tým, tedy vedení Bayeru Leverkusen, zvažovalo Schickův prodej, odpověděl redaktor magazínu Kicker Stephan von Nocks, jednoznačně: „To by musela být hodně velká suma. 70 nebo 80 milionů eur by nyní bylo za Schicka málo. Nevím, jestli by stačilo 100 milionů. Nemají potřebu prodávat. Jsou v Lize mistrů a chtějí v ní něco dokázat.“

Schickova současná hodnota činí podle specializovaného portálu na přestupy ve fotbale Transfermarkt.de 40 milionů eur. Do Bayeru přišel v září 2020 za 26,5 milionu eur. AS Řím za Schicka v červenci 2018 zaplatil Sampdorii Janov 42 milionů eur.

Tagy:
Německo Bundesliga Patrik Schick přestup fotbal Kicker Rudi Völler Liga mistrů UEFA Bayer 04 Leverkusen TSG 1899 Hoffenheim Pavel Paska