Schillerová: Nerozumím Jurečkově rétorice. Nebojuje a ve vládě je neviditelný

Alena Schillerová (ANO)

Vládní KDU-ČSL nadále povede její dosavadní předseda a ministr práce a sociálních věcí současné vlády Marian Jurečka. Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové to není překvapení, neboť Jurečka neměl protikandidáta. Znovuzvolený předseda se ale podle ní ve vládě ztrácí a podrobil se politice ODS.

Na sjezdu KDU-ČSL v Ostravě byl předsedou zvolen současný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, když získal 224 ze 275 odevzdaných hlasů. Ve volbě neměl protikandidáta. „Nebylo to překvapení. Pousmála jsem se nad tím, protože si vzpomínám, že když neměl protikandidáta Andrej Babiš, vyvolávalo to diskuse. Dnes je to ale běžné,“ řekla pro CNN Prima NEWS bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle Schillerové se KDU-ČSL ve vládě ztrácí. „Nejsou moc vidět a slyšet, splývají s ODS,“ sdělila. Podle ní si Jurečka řekl o ministerstvo práce, aby razil sociální politiku, která je pro KDU-ČSL typická. „To se ale nyní neděje a naopak se podrobil politice ODS a nebojuje. Hrozí stávková pohotovost zaměstnanců úřadů práce, kterým klesají mzdy a stávají se žadateli o sociální dávky,“ podotkla bývalá ministryně financí a dodala, že nerozumí Jurečkově rétorice, která prý vede to k tomu, že lidovci jsou ve vládě neviditelní. „A to nemluvím o dvou dalších ministrech za KDU-ČSL, které neznají ani jejich voliči,“ uvedla Schillerová.

Lidovci podle Schillerové považují za úspěch, že se do vlády dostali. „Chtějí držet spolupráci, díky které se tam dostali. Rezignovali na témata, která prezentovali,“ sdělila Schillerová s tím, že Jurečkův nominační projev poslouchala a že v něm zaznělo, že je třeba pomáhat všem lidem. „Čekala bych, že se to projeví na půdě vlády, ale to se neděje,“ dodala.

Tagy: