Jurečka obhájil post šéfa lidovců. Putinovi musíme dát přes držku, prohlásil odhodlaně

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Jurečka opět předsedou KDU-ČSL

Lídr KDU-ČSL Marian Jurečka obhájil post šéfa strany, a lidovce tak povede nejméně další dva roky. V sobotu odpoledne o tom rozhodli delegáti lidoveckého sjezdu v Ostravě. Jurečka se ve svém předsednickém projevu ostře opřel do ruského prezidenta Vladimira Putina s tím, že pokud vraždí děti a ženy, je třeba mu dát přes držku. Zhodnotil i vládní angažmá a především svou agendu na resortu práce a sociálních věcí. Lidovci podle něj musí být jakýmsi sociálním svědomím této vlády.

Na stranickém sjezdu v Ostravě v sobotu Jurečka získal 224 z celkových 275 odevzdaných hlasů, tedy 81 procent. Ve volbě neměl protikandidáta. Jurečka lidovce vede od ledna 2020, kdy v čele strany nahradil nynějšího šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného. Ten tehdy skončil z osobních důvodů kvůli náhlému úmrtí manželky.

„Když někdo ubližuje bezbrannému a páchá bezpráví, ubližuje dětem, ženám a starým lidem a mučí a vraždí, tak nesmíme mlčet a dívat se jinam. Musíme si vyhrnout rukávy a dát mu přes držku,“ prohlásil v rámci svého předsednického projevu Jurečka a sklidil potlesk přítomných delegátů.

„Všichni víme, že dokud bude Vladimir Putin v Kremlu, není ohrožena jenom Ukrajina a další státy Pobaltí, ale jsme ohroženi i my. Ve všech dalších souvisejících dopadech v oblasti energií či ekonomiky je destabilizován a ohrožen celý svět,“ dodal Jurečka.

Reagoval tak na jedno z hlavních témat, které na sjezdu rezonovalo, a tím je válka na Ukrajině. Poděkoval všem Čechům za pomoc Ukrajincům a požádal všechny přítomné, aby nemlčeli ve chvíli, kdy se válka na Ukrajině stane politickým tématem a budou ji zneužívat dezinformátoři.

Ve svém projevu se dále zastavil u vládního angažmá a řekl, že současná vláda je ve velmi těžké situaci. Přesto ale věří, že obstojí a na stejném půdorysu bude pokračovat třeba i v dalším volebním období.

Vláda až na 8 let?

„Nejenže jsme neměli 100 dnů hájení. Neměli jsme ani 100 minut hájení. Věděli jsme, že naše spolupráce musí být pozitivní a naše síla je v rozmanitosti, ovšem ve spojení s disciplínou. Musíme i nadále zůstat nohama na zemi. Občané nám ve volbách dali důvěru a my je nesmíme zklamat,“ uvedl také ve svém projevu.

Lidovci musejí podle Jurečky považovat zisk 23 mandátů ve sněmovních volbách za nástroj pro to, aby mohli řešit problémy občanů, hledat rozumná řešení nejen pro tuto chvíli, ale i pro budoucnost. Právě počet 23 poslanců pro ně znamená nejsilnější poslanecký klub v historii.

„Je na nás, abychom za čtyři roky mohli pokračovat,“ konstatoval. Dodal, že pro dlouhodobé a systematické změny potřebuje vláda nejméně osm let.

Zároveň zmínil, že za tento úspěch vděčí koaliční spolupráci Spolu, a řekl, že právě na této platformě chce i on dál pokračovat i směrem k senátním a prezidentským volbám. K tomu lidovce vyzval i premiér Petr Fiala.

Bartošek: Štve mne balancování kolem pěti procent

Po volbě předsedy si lidovci postupně volí i zbylé členy svého vedení. Prvním místopředsedou KDU-ČSL se stal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, dostal 175 z 276 hlasů. Jeho protikandidátka, senátorka Šárka Jelínková, která funkci první místopředsedkyně obhajovala, dostala 95 hlasů.

Bartošek řekl, že strana má před sebou necelé čtyři roky, kdy jejím úkolem bude zastavit propad a nastartovat růst. Jako výstražný příklad označil ČSSD, stranu s více než stoletou historií, která se v posledních volbách nedostala do parlamentu. „Mě to neustálé balancování kolem pěti procent celkem štve,“ řekl Bartošek.

Řadovým místopředsedou křesťanských demokratů zůstal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, nově jimi jsou senátorka a dřívější první místopředsedkyně Šárka Jelínková, poslanec Tom Philipp a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo. Všichni byli na sjezdu v Ostravě zvoleni hned v prvním kole.

Tagy: