Kvůli povodním budeme muset jít do vyššího schodku rozpočtu, oznámil Kupka v Superdebatě

Martin Kupka a Karel Havlíček v Superdebatě na CNN Prima NEWS

Krajské a senátní volby 2024 (3)

Schodek státního rozpočtu se zřejmě zvýší kvůli povodním a škodám, které způsobily. V předvolební superdebatě na CNN Prima NEWS to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Jsem přesvědčen o tom, že budeme muset jít do vyššího schodku, protože v tomto případě jde opravdu o obnovu (postiženého) území,“ řekl Kupka.

Detaily ministr neuvedl, jelikož se podle něj v tuto chvíli dávají dohromady na ministerstvu financí. „Já jsem schopen říct, že v mé oblasti dopravy škody odhadujeme, vezmeme-li v potaz i kraje, někde v řádu deseti až dvaceti miliard korun,“ řekl Kupka. Celkové náklady se podle něj ještě vyšplhají výš. „Budeme si muset opravdu v tomto směru pomoci i evropskými prostředky,“ dodal.

V současnosti je deficit státního rozpočtu na letošní rok schválen ve výši 252 miliard korun.

K TÉMATU: Krajské a senátní volby po povodních PŘEHLEDNĚ. Jaká opatření a změny byly přijaty?

Že bude nutné novelizovat v návaznosti na povodně státní rozpočet na letošní rok, uvedl ve středu večer po jednání vlády i premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se celkové škody vyšplhají přibližně na 100 miliard korun, nejde však o konečný odhad.

Stát vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard korun, další peníze na rekonstrukce půjdou z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven.

Havlíček překvapil

Kupkovým partnerem v debatě na CNN Prima NEWS byl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Od moderátorky Terezie Tománkové dostal dotaz, zda ANO podpoří zvýšený schodek, když bude muset vláda investovat.

„Samozřejmě, že ano, ale budeme chtít vidět, o co se bude jednat. Budeme chtít vidět, že to půjde nejenom do silnic, do železnic a samozřejmě do veřejných aktiv, ale že to půjde i na ty postižené domácnosti, případně na firmy a živnostníky,“ uvedl Havlíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravy po povodních nebude platit jen stát, říká hejtman Grolich. Volby by se podle něj odkládat neměly

Tagy: