Konečná k vládě: Seškrtejte všechno, co jde, třeba MotoGP. A dejte peníze na povodně

Předvolební Superdebata: Tomio Okamura a Kateřina Konečná

Krajské a senátní volby 2024 (2)

Vyškrtejte z rozpočtu nesmysly typu český astronaut či MotoGP, vyzvala komunistická europoslankyně Kateřina Konečná v superdebatě na CNN Prima NEWS zástupce vlády ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). „Lidsky prosím, sedněte si a vyškrtejte, co jde, co pro naše lidi nic neznamená,“ uvedla v debatě o škodách, které v Česku napáchaly povodně, a možnostech, jak je uhradit.

Slova Kateřiny Konečné zazněla v debatě týkající se českého státního rozpočtu. „Je třeba vyčistit rozpočet. Máme tady nějakého českého astronauta, máme tady nesmysly typu MotoGP, pojďte to všechno, pánové, vyškrtat a všechny peníze, které jsou prostě zbytné,“ řekla Konečná.

Dále čtěte: Krajské a senátní volby po povodních PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření a změny byly přijaty?

Podle Bartoše se vláda zavázala každý rok snižovat schodek rozpočtu, zároveň ale dle něj opozice neustále žádá zvyšovat mandatorní výdaje.

„Valorizujeme, zvyšujeme minimální mzdu, a to jsou všechno požadavky, které zaznívají i třeba od komunistů nebo i od pana Okamury. Když většina těch výdajů je mandatorních a hodně jdou do sociální oblasti, tak seškrtat to nad rámec zas tak moc nejde,“ opáčil Bartoš.

„Rozdmýcháváte nenávist“

Do rozpočtu se opřel i další zástupce opozice předseda SPD Tomio Okamura. „Vy jste dali 120, 122 miliard Ukrajině a Ukrajincům, zároveň jste o cca 100 miliard zvýšili českým občanům daně,“ rozčílil se Okamura s tím, že „peníze na české občany nejsou, protože je vláda prošustrovala za předražené zahraniční zakázky a na cizince a do ciziny.“

VIDEO? V Superdebatě diskutují Pekarová, Jurečka, Šlachta a Šmarda

Podle Rakušana se tím Okamura dopustil rozdmýchávání nenávisti. „Já fakt nevím, jestli lidé, co se na nás dívají, chtějí rozdmýchávání další nenávisti. Prostě vyvolávat strach ze všeho cizího a každého cizince, to považuju dneska za obzvlášť nevhodné. Ale je to na vás, je to váš politický styl,“ opáčil Rakušan.

VIDEO: V Superdebatě diskutují Rakušan a Havlíček

Tagy: