Krajské a senátní volby po povodních PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření a změny byly přijaty?

Volby do zastupitelstev krajů v Česku se budou konat v pátek 20. září a v sobotu 21. září 2024. (Ilustrační foto)

Jak vláda zajistí volby po povodních?

Navzdory tragickým povodním vláda rozhodla o zachování původního termínu krajských a senátních voleb 2024. Některé oblasti – zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji – však potřebují pomoc státu, aby k hlasování došlo podle všech parametrů a náležitostí. Jaká opatření ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přijal, jak zajistí hlasování lidí, kteří přišli o občanský průkaz, a kde budou hlasovat lidé, jejichž volební místnosti byly vyplaveny? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled všech změn.

Krajské a senátní volby se v pátek a v sobotu uskuteční,“ zdůraznil Rakušan na jednání Sněmovny ve středu dopoledne. Své kolegy z řad poslanců i ministrů ujistil, že budou přijata veškerá opatření, aby navzdory tragickým povodním, které si vyžádaly nejméně čtyři lidské životy, proběhly volby regulérně a každý občan se mohl dostat ke svému volebnímu právu.

ČTĚTE TAKÉ: Povodňová daň? Peníze chceme hledat jinde, řekl Fiala. Odklad voleb odmítl, zaštítil se hejtmany

Pokud by bylo nutné volby posunout, musel by být vyhlášen nouzový stav – jako tomu bylo například během covidové pandemie. „Stejně tak by předsedkyně Poslanecké sněmovny musela vyhlásit stav legislativní nouze a zkrácené lhůty pro projednání zákona,“ doplnil ministr. Dodal však, že hejtmanům v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, které jsou nejvíce postiženy, stačí stav nebezpečí, který vyhlásili v sobotu.

„Vyhlášení nouzového stavu by mohlo být později rozporováno, a pokud by jeho vyhlášení skutečně bylo uznáno za neopodstatněné, byla by narušena legitimita samotných voleb,“ dodal Rakušan.

Doplnil, že rozhodnutí o zachování termínu voleb bylo učiněno po konzultaci s Asociací krajů, Sdružením místních samospráv, Svazem měst a obcí, hejtmany i starosty.

  • Speciální pracovní skupina

Rakušan informoval, že za účelem koordinace byla zřízena pracovní skupina Ministerstva vnitra ČR, která sdružuje zástupce ministerstva, Českého statistického úřadu, jednotlivých krajských úřadů, sdružení tajemníků městských úřadů, Svazu měst a obcí, sdružení místních samospráv, Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a energetických společností.

„Řešíme v ní výměnu operativních informací o potřebách volebních orgánů v území, kde chybí hlasovací lístky, kde nebude dostupná volební místnost, jaké jsou možnosti doplnění stavu v okrskových volebních komisí a další,“ informoval Rakušan.

  • Cílené oslovování starostů

Již od úterý ministerstvo cíleně oslovuje jednotlivé starosty a starostky všech postižených obcí. Zjišťuje, co vše potřebují pro zajištění řádného průběhu voleb.

„Nečekáme, až zavolají oni, ale aktivně do těchto obcí přivážíme konkrétní seznamy s tím, co vše jsme schopni z centrální úrovně zajistit, aby volby mohly proběhnout. Ať už se jedná o náhradní volební místnost, zajištění elektřiny, mobilní připojení, volební lístky, seznamy členů volební komise a podobně,“ vysvětlil Rakušan.

Stát prostřednictvím ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru pomůže obcím s tím, co nebudou moci zvládnout vlastními silami.

  • Speciální metodika

Ministerstvo vnitra zpracovalo metodiku pro volební orgány, která obsahuje doporučení, co dělat při nedostupnosti volební místnosti, při rezignaci členů okrskových volebních komisí, zničení sad hlasovacích lístků určených do volebních místností či nedostupném seznamu voličů.

„Manuál bude rozšiřován o odpovědi na nejčastější otázky,“ informoval Rakušan. Metodika a manuál se přímo do postižených obcí dostanou v průběhu středy, nejpozději během čtvrtečního dopoledne.

  • Speciální telefonní linka

Ministerstvo vnitra také zřídilo speciální telefonní linku určenou pro potřeby všech volebních orgánů zasažených povodní. Linka 974 817 360 je k dispozici vedení obce a zástupcům obecního úřadu.

Lidé zde mohou konzultovat aktuální problémy v mimořádné situaci spojené s povodněmi. Dostupná je linka od úterý do čtvrtka v čase od 9:00 do 19:00, v pátek od 8:00 do 22:30 a v sobotu od 8:00 do 17:00.

ČTĚTE TAKÉ: Slova Fialy o volbách? Zarážející, premiér se mnou dopředu nemluvil, diví se hejtman Bělica

„Telefonicky lze žádat o zajištění volebních místností, náhradní prostory, stan, dodávku agregátu, zajištění mobilního signálu, hlasovacích lístků do volebních místností a dalších,“ jmenoval Rakušan.

Lístků bude dostatek, stejně jako obálek

  • Co dělat, když nemám občanský průkaz či jiný průkaz totožnosti?

Totožnost ve volební místnosti lze prokázat platným dokladem totožnosti, a to buď:

  1. platným občanským průkazem
  2. platným cestovním pasem

Obce postižené povodněmi jsou ministerstvem vnitra oslovovány, ať vyzvou občany, kteří nemají platný doklad z důvodu ztráty v důsledku povodní, aby o něj ještě ve středu mohli zažádat.

„Občanský průkaz bude vyhotoven do pátku přednostně oproti všem žádostem o občanské průkazy v celé České republice. Doručen bude ještě v pátek před začátkem voleb na konkrétní ORP. Tato nadstandardní služba běží po celé republice,“ uvedl Rakušan s tím, že podle dostupných informací se tento problém týká jen malého počtu lidí.

  • Hlasovací lístky

„Hlasovacích lístků bude dostatek. Aktuálně jsou ve velké míře v dotisku a občané je obdrží ve volební místnosti, kde budou k dispozici v dostatečném množství,“ informoval ministr ve vztahu k postiženým krajům. Dodal, že krajské úřady budou přesouvat rezervy lístků z méně vytížených obecních úřadů do míst s vyšší potřebou.

  • Hlasování do přenosné volební schránky

Z hlediska zákona je podle Rakušana možné, aby mobilní urny rozváželi také hasiči a vojáci. „Hlasování do přenosné volební schránky zajišťují členové volební komise. Jejich dopravu však může zajistit i další osoba, třeba zmíněné složky, které jsem uvedl. Technicky vzato, mohou být i členové HZS členy okrskových volebních komisí. Nicméně, to je varianta nouzová,“ vzkázal.

  • Volební místnosti

„V případě, že je volební místnost zatopená a nelze najít alternativu, lze improvizovaně zajistit hlasování v náhradních prostorách, včetně stanu s dodávkou elektřiny za pomoci agregátu a výpomoci od Hasičského záchranného sboru,“ podotkl Rakušan.

Doplnil, že koordinační skupina obdrží seznam volebních místností tak, aby bylo možné je zapojit zpět k elektrické síti či mobilnímu signálu do pátky, kdy začínají volby. „Tam, kde to nebude možné, poskytneme skrze agregáty součinnost Hasičského záchranného sboru,“ pokračoval.

Ministr sdělil, že s improvizovanými volebními stanovišti mají již kraje zkušenost již od dob covidu. „Tam se dokonce zřizovaly i drive-in,“ připomněl.

Pokud daná obec přišla v důsledku povodně o volební místnost, lze situaci řešit i umístěním okrskové volební komise do jiné funkční volební místnosti. „Sloučení volebních místností je možné. V jednom prostoru by tedy fungovaly dvě komise a každá by obsluhovala svůj okrsek,“ uvedl Rakušan.

V případě lidí, kteří se nemohou dostavit do volební místnosti, budou využívány mobilní urny ve větším rozsahu a nemobilní voliče navštíví komise s podporou hasičů.

  • Odkud získají občané a voliči informace?

Rakušan domluvil součinnost se všemi mobilními operátory v České republice. „Operátoři budou v postižených oblastech v rámci výstražných SMS – které již nyní umí rozesílat Hasičský záchranný sbor (HZS) – posílat voličům informace o tom, v jakém okrsku bude fungovat jejich volební místnost, jaké jsou informace pro jejich danou obec a kde může volba proběhnout,“ podotkl.

Už v úterý vláda oslovila také veřejnoprávní média – Českou televizi a Český rozhlas – s tím, že pro občany v postižených oblastech budou tyto konkrétní informace taktéž poskytovat.

  • Zajištění dostatečného počtu komisařů

„Úkolem okrskové volební komise je dohlížet na hlasování. Tam, kde poklesne počet členů pod zákonné minimum, musí starosta odpovídající počet členů dojmenovat. Obce dostanou informaci o možnostech zajištění náhradních členů komisí,“ podotkl Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Kompletní návod pro senátní volby 2024. Termín, kandidáti, výsledky a proč Senát máme

Informace úřady dostávají od středy prostřednictvím nové metodiky a manuálu, které ministerstvo distribuuje do postižených obcí. Podmínkou pro členství v okrskové komisi není trvalý pobyt na území volebního okrsku. „Tedy možnost výpomoci z jiných obcí je samozřejmě možná,“ zdůraznil ministr.

K výpomoci jsou v případě potřeby připraveni nastoupit zaměstnanci Katastrálního úřadu, Finančního úřadu, České správy sociálního zabezpečení a dalších úřadů tak, aby funkci náhradních komisařů ve volebních komisích vykonávali. Stejně tak mohou tito lidé pomoci s přenosem volební urny.

V případě potřeby mohou pomoci také dobrovolní hasiči. „To se netýká těch, kteří jsou v zásahových jednotkách, ale těch spolkových, které na obcích máme a s nimiž má HZS uzavřené smlouvy pro případ výpomoci. Je to jedna z možností, nikoliv jediná a primární,“ podotkl Rakušan.

V případě, kdy bude někdo ze zmiňovaných úředníků nebo dobrovolných hasičů potřeba pro doplnění okrskové komise, musí dojít k jejich proškolení. „Povinné proškolení dané zákonem je pro předsedu, místopředsedu a zapisovatele. Ostatní povinné proškolení mít nemusí, budou prakticky proškoleni na místě těmi, kteří tam jsou,“ sdělil ministr.

Pokud by někdo dobrovolně chtěl okrskovou komisi doplnit, může se obrátit na obecní úřad. „Oslovili jsme i studenty. Pokud by měli zájem, mohou ve volební komisi být jako náhradníci evidováni a zasednout tam,“ doplnil Rakušan.

  • Úřední obálky

„Bude jich dost,“ odpověděl na častý dotaz jednoduše Rakušan.

  • Bezpečnost ve volebních místnostech

Situaci včetně bezpečnosti ve volebních místnostech bude monitorovat policie. „Budou také účinná taková opatření, aby nebyl žádným způsobem narušen průběh voleb. Obecné postupy pro ochranu veřejného zdraví jsou konzultovány s ministerstvem zdravotnictví a i na to bude brán zřetel,“ zdůraznil ministr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bělica se opřel do vlády. Posun voleb měli řešit dřív, my jsme zachraňovali životy, sdělil

Tagy: