Schůzka s ANO? Žádná zrada, ale slušnost. Zkuste to taky, odmítl kritiku Červíček z ODS

Místopředseda ANO Karel Havlíček a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.9.2023

Nic jsem neorganizoval a celostátní politiku jsme neřešili. Netřeba v tom hledat zradu a spiknutí. Ve svém vyjádření to uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Toho někteří členové pětikoalice kritizují za to, že se setkal se členy stínové vlády hnutí ANO. „Je to trapné, ale navíc i velmi obtížně pochopitelné,“ prohlásil například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

„Děsí nás představa, že by zde tahle popletená vládní parta byla ještě dva roky. Povzdech řady lidí na setkání s místními v Hradci Králové. Měli jsme zde rovněž zasedání lepší vlády, setkání s hejtmanem nebo starosty z celého kraje. Díky všem za fajn den,“ uvedl na sociální síti X předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček. Setkání tamního hejtmana s vrcholnými představiteli největší opoziční strany mnoho lidí zkritizovalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plán ANO: Po vyhraných volbách do koalice s ODS. Ale bez Fialy a možná i bez Babiše

„Snaha přihřát si svou politickou polívčičku na otevření hradeckého stadionu je sice dost trapná, ale pochopitelná. Setkání krajského hejtmana za ODS s kompletní ‚stínovou vládou‘ ANO je pak neméně trapné, ale navíc i velmi obtížně pochopitelné. Nebo nám tím snad Martin Červíček posílá nějaký vzkaz?“ ptal se ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Ten byl mezi roky 1990 až 1998 primátorem Hradce Králové.

Na slova Dvořáka brzy reagoval například poslanec Patrik Nacher (za ANO). Podle něj šlo ze strany Červíčka o slušnost: „I z tohoto uděláte politický střet, Martine? Když se někde sejde stínová vláda nejsilnějšího opozičního subjektu, přivítá je starosta, primátor či hejtman. Prostě obyčejná slušnost. Nic více, nic méně. Vaše obsese hnutím ANO je o to pikantnější, že jste za její vlády dělal diplomata. To vám nevadilo? Tam zřejmě vaše zásady zastínila funkce.“

Později Dvořákovi odpověděl i hejtman Červíček. „Všichni máme plnou pusu toho, jak bychom měli přestat rozdělovat společnost. Když ale nemáme jiné argumenty, o to více se z nás stávají moralisté míchající jablka s hruškami, aniž bychom znali nebo si chtěli zjistit skutečné souvislosti,“ uvedl člen ODS na sociální síti X s tím, že setkání k diskusi o regionální spolupráci iniciovala opozice.

„Nic jsem neorganizoval, celostátní politiku jsme neřešili. Netřeba v tom hledat zradu a spiknutí. Jsem hejtman Královéhradeckého kraje a mým úkolem je hájit jeho zájmy. Proto považuji za správné komunikovat naše priority a projekty i s opozicí. To k dobré politické kultuře patří. Doporučuji, abyste to samé zkusil dělat pro Českou republiku směrem k EU,“ sdělil Červíček Dvořákovi.

Jak už bylo naznačeno, předmětem kritiky byla i návštěva členů ANO tamního fotbalového stadionu. „Hradečáci, máte nádherný stadion. Město jako Hradec Králové si zaslouží pořádnou multifunkční arénu. A právě její výstavbu se nám povedlo prosadit v zastupitelstvu města,“ chlubila se na svém Instagramu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. K tomu přidala několik fotek.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) návštěvu označil za „znesvěcení trávníku“. „Upřímnou soustrast do Hradce,“ prohlásil na sociálních sítích.

Tagy: