Sebevražedná SMS a směr Praha. Náměstek kriminalistů popsal práci policie minutu po minutě

Okolí FF UK po čtvrteční střelbě

Policie zveřejnila video ze zásahu

Náměstek ředitele pražské kriminálky Vojtěch Motyka během páteční tiskové konference shrnul minutu po minutě události spojené se čtvrteční střelbou v Praze. Aktivita policie podle něj začala okolo poledne, kdy obdržela telefonát svědkyně o jejím kamarádovi, který má sebevražedné myšlenky. Vše vyeskalovalo střelbou v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vyšetřovatelé se případu intenzivně věnují a potvrdili, že další informace budou postupně sdělovat.

„Ve 12:26 ve čtvrtek jsme obdrželi telefonát svědkyně, která nahlásila, že od kamaráda obdržela SMS se sebevražedným obsahem. Její kamarád prý neodpovídal na volání. Okamžitě reagují hlídky ze Středočeského kraje, k nim se v řádu minut připojili i záchranáři,“ uvedl Motyka.

K TÉMATU: Policie zajistila osobu, která se chtěla inspirovat střelbou v Praze. Vyhrožovala tragédií

Ve 12:46 byl k výjezdu přidán poznatek, že podezřelá osoba hodlá spáchat sebevraždu a odjíždí do Prahy. „O minutu později hlásí policisté nález mrtvého muže v Hostouni v okrese Kladno. V domě bylo rovněž nalezeno zařízení, které připomínalo výbušný systém,“ popsal náměstek s tím, že ve 13:03 byla specifikována poloha mrtvé osoby.

Ve 13:15 pak bylo vyhlášeno celostátní pátrání po podezřelé osobě. „Poté následují šetření. Ve 13:27 vychází požadavek ze Středočeského kraje, aby pražská policie provedla šetření na filozofické fakultě s upozorněním na možný pohyb ozbrojeného na území hlavního města,“ sdělil Motyka.

Ve 13:49 se objevil poznatek, že se podezřelá osoba může nacházet v budově fakulty v ulici Celetná. „Ihned byly aktualizovány všechny jednotky a prostředky policie, které vyrazily na dané místo, jelikož se jedná o informaci o konkrétní lokaci. Ve 14:22 začíná vyklízení objektu Celetná, ve 14:59 bohužel dochází poznatek o střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty u náměstí Jana Palacha. Hlídky byly na místě do několika minut,“ zdůraznil Motyka.

15:11 obdrželo operační středisko sdělení policistů na místě, že podezřelá osoba se nachází na střešním prostoru ve čtvrtém patře budovy. „V 15:20 dokumentujeme informaci, že pachatel je eliminován, pravděpodobně se sám zastřelil. Následně probíhá zajištění budovy. Aby mohli kriminalisté ohledat místo činu, musí být konstatováno, že celý objekt je v bezpečí. Po těchto úkonech nastupují kriminalisté a pracují na místě až do pátečních 9:00,“ sdělil náměstek kriminalistů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prostřelený hrudník i končetiny. Nemocnice operovaly zraněné ze střelby, jak na tom jsou?

Tagy:
policie Středočeský kraj kriminalisté místo činu Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy okres Kladno Celetná Hostouň střelba na univerzitě Vojtěch Motyka