Falešní pokrývači řádili na severu Čech. Sebrali veškeré úspory, pak se po nich slehla zem

Banda falešných pokrývačů řadila na severu Čech.

Kriminalisté dopadli falešné řemeslníky

Nikdy nepracovali, přesto si dokázali vydělat miliony. Bandu falešných pokrývačů kriminalisté na severu Čech už pochytali, podvedení lidé ale jen stěží uvidí své peníze zpátky. „Zahájili jsme trestní stíhání šesti mužů ve věku 28 až 64 let kvůli spáchání zločinu podvod, kterého se dopustili ve spolupachatelství a jako organizovaná skupina,“ informovala Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Podvodníci vylákali z lidí na území Jablonecka, Českolipska a Pardubicka v době od května 2022 do ledna letošního roku peníze. Kriminalisté vědí zatím o šesti případech, jsou ale přesvědčeni, že poškozených může být po celé republice víc. „Pod záminkou opravy střech a jednoho plotu vylákali celkem dva miliony sto tisíc korun,“ uvedla Sochorová. „Trestnou činností si vydělávali na velmi dobré živobytí a také zábavu včetně hracích automatů,“ doplnila.

ČTĚTE TAKÉ: Šance pro dlužníky zdravotních odvodů. Poslanci podpořili doplnění milostivého léta

Falešní pokrývači si své oběti vybírali na internetu, na portálu, kde lidé hledají řemeslníky. Tam svou poptávku na celkovou opravu střechy zadal i majitel domu z Jablonce nad Nisou. V roce 2022 mu vichřice poničila krytinu. „Na té stránce e-poptávky.cz se nám ozvalo asi šest firem, tihle pánové se prezentovali jako sdružení řemeslníků – živnostníků. Jejich cenová nabídka byla nejvýhodnější,“ popsal reportérovi CNN Prima NEWS majitel domu, který chtěl zůstat v anonymitě. Se zveřejněním svého příběhu souhlasil, aby varoval případné další oběti podobných podvodníků.

Chtěli peníze, ale zkušenosti žádné

Podle policistů ani jeden ze skupiny mužů neměl žádné zkušenosti s opravami střech, přesto jim nechyběla notná dávka drzosti. „Požadovali předem zálohu osmdesát procent. Tu jsme jim dali. Začali poničenou střechu rozebírat a postupně chtěli další peníze, že prý bude potřeba víc materiálu a že ta oprava bude náročnější, než se na první pohled zdálo. Nejsme odborníci, takže jsme jim peníze dali. Nakonec z nás takhle vytáhli šest set tisíc korun,“ vypočítal podvedený muž.

V domě žije s bratrem a matkou, podvodníkům dali veškeré své úspory. Falešní pokrývači se ale brzy přestali ozývat, slehla se po nich zem. Na střeše po nich zbyla ještě větší díra než po vichřici. „Došlo nám, že jsme naletěli. Teď horko těžko sháníme peníze, aby nám někdo střechu konečně spravil,“ svěřil se majitel domu.

Jak tedy vybrat seriózní firmu a nenaletět? „Nejdůležitější jsou reference. Ale ne to, co si kdo napíše na internetové stránky. Nejspolehlivější je doporučení někoho, kdo už má od takového řemeslníka opravenou střechu a je s výsledkem práce spokojený. Já si žádnou reklamu platit nemusím, žádné zakázky na internetu nehledám. Přesto mám práce tolik, že všechno nestíhám. Jezdím v podstatě jen tam, kde mě už někdo doporučil,“ popsal pokrývač Otakar Dolejší z Osečné na Liberecku.

Také varuje před vysokými zálohami. „Říct si o osmdesát procent předem je podle mě naprosto neseriózní. Já si třeba o žádné peníze dopředu neříkám a lidé mi platí až v průběhu podle vyúčtování spotřebovaného materiálu a skutečně odvedené práce,“ vysvětlil zkušený řemeslník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přepadl benzínku v Úštěku, z lupu se radoval chvíli. Máme ho, hlásili policisté za dvě hodiny

Tagy: