Šedá myš, která má zachránit Putina. Just popsal roli nového ministra obrany

Nový ruský ministr obrany Andrej Bělousov

Just o ruském ministrovi obrany

Andrej Bělousov se stal novým ministrem obrany Ruské federace, když na pozici vystřídal Sergeje Šojgua. Ten podle novináře Jiřího Justa musel resort opustit kvůli korupčním skandálům. Nový muž se má prý primárně soustředit na válečnou ekonomiku.

V Rusku proběhlo nečekané personální zemětřesení. Z funkce ministra obrany se musel poroučet Sergej Šojgu, který byl přitom považován za páteřního spojence Vladimira Putina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekonom, místopředseda vlády a Putinův věrný souputník. Kdo je nový ruský ministr obrany?

„Sergej Šojgu stál po boku Putina od začátku jeho kariéry. Sloužil mu v mnoha různých funkcích. Šojgu objevil v Putinovi vášeň pro extrémní sporty a lov. Vaz zlomila Šojguovi až válka na Ukrajině,“ řekl k exministrovi Matyáš Zrno, vedoucí zahraniční televizní redakce CNN Prima NEWS.

Podle něj je nový ministr obrany Bělousov totálním protikladem svého předchůdce. Zatímco Šojgu proslul svým bohémským životem a řadou milenek a skandálů, Bělousov je na první pohled uvážlivý a „čistý“ ekonom.

„Šojgu stál Putinovi po boku, ale nebyl zřejmě tak věrný z hlediska korupčních skandálů. Putin čerpal z popularity Šojgua. Když se ruské armádě dařilo, Šojgu byl hvězda, kterou mohl Putin využít. Po vpádu na Ukrajinu už Šojgu hvězdou nebyl. Když přišlo odhalení korupčních skandálů, tak to zlomilo Šojguovi definitivně vaz,“ popsal důvody rošády na ministerstvu pro CNN Prima NEWS ruský zpravodaj Jiří Just.

Jaký má Bělousov úkol?

Novinář žijící v Moskvě také předestřel, jaký úkol teď před Bělousovem stojí. Podle něj sice tento muž stojí v čele resortu obrany, bude se ale soustředit primárně na ekonomiku, která je mu bližší.

„Bělousov je neznámým člověkem pro 90 procent Rusů. Má sice jistou politickou kariéru, byl ministrem hospodářství, šéfoval ruské železnici, ale je to veřejně nevýrazná osoba. Nevystupuje tak často v médiích. V Rusku je známý jako muž, který předpověděl tři systémové krize ruské ekonomiky,“ uvedl Just.

„Řada politiků si ho cení pro jeho ekonomické schopnosti. Je to praktik, dokáže poradit Putinovi, jak to zařídit, aby nebyla ekonomika tak korupčně citlivá. Jako ministr obrany se bude soustředit na válečnou ekonomiku. Bude se snažit, aby civilní a vojenská ekonomika byla v koexistenci, což pomůže armádě,“ uzavřel odborník na Rusko.

Tagy:
ekonomika korupce Jiří Just Rusko ministr obrany Sergej Kužugetovič Šojgu Andrej Bělousov