Zázrak v Tatrách: Senior přežil čtyři noci v třeskutém mrazu. Našli ho v bezvědomí a omrzlého

Horská služba zachraňovala seniora v Tatrách.

Záchrana muže, který přežil v Tatrách čtyři noci

Ve velmi špatném stavu našla horská služba 76letého Slováka, který vyrazil v neděli na horskou túru do Tater. Přestože šlo o zkušeného horolezce, přestal se po třech dnech ozývat. Jeho manželka proto zkontaktovala horskou službu, která okamžitě zahájila pátrání. Seniora našli podchlazeného, měl omrzliny a ztrácel vědomí. Nakonec se mu podařilo přežít ve velmi těžkých podmínkách celkem čtyři noci.

V neděli vyrazil 76letý Slovák na horskou túru do Západních Tater, po třech dnech ale zcela přestal komunikovat se členy své rodiny. Když se nevrátil domů, jeho manželka požádala o pomoc horskou záchrannou službu. Věděla, kam se její manžel vydal, což usnadnilo pátrání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Běžkaři by měli za bílé stopy platit, údržba je drahá, tvrdí správci. Volají po změně zákonů

Jelikož muži hrozilo podchlazení, zalarmovali specializované pracoviště v Banské Bystrici. „Kvůli špatným povětrnostním podmínkám jsme nemohli v terénu použít vrtulník. Pozemní záchranné akce se zúčastnilo devět záchranářů hasičského záchranného sboru se dvěma psy a dronem. Muže jsme našli na Baranci (2185 m n. m.) ve velmi špatném stavu, jeho tělesná teplota byla 30,2 °C. Měl poruchu vědomí a omrzliny končetin,“ popsal náčelník oblastního střediska Západní Tatry Roman Švanda pro web Nový čas.

Dodal, že nešlo o nezkušeného turistu, nýbrž o zdatného horolezce. Díky tomu prý přežil. „Moc dobře věděl, jak se má chovat. I když podle mého názoru udělal tu nejzásadnější chybu, že se na takovou túru vydal sám. Určitě podcenil nebo přecenil své věkové fyzické schopnosti,“ řekl Švanda.

Záchrana prý nebyla jednoduchá. „Takto podchlazeného člověka je třeba velmi pečlivě připravit na transport a věnovat velkou pozornost tomu, aby se podchlazená krev nedostala z končetin do srdce,“ dodal Švanda.

Muže transportovali horští záchranáři na nosítkách přes Holý vrch do ústí Žiarské doliny poté, co mu poskytli neodkladnou zdravotní péči, díky čemuž se jeho stav zlepšil už během transportu. Následně byl převezen do nemocnice.

Tagy:
hory omrzliny zázrak Tatry horská služba Banská Bystrica Západní Tatry