Běžkaři by měli za bílé stopy platit, údržba je drahá, tvrdí správci. Volají po změně zákonů

Bežkaři vzali Jizerské hory útokem.

Zpoplatní se stopy pro běžkaře?

Správci běžeckých tratí v horách volají po zpoplatnění vstupu do bílé stopy. Jejich údržba totiž stojí miliony korun. Podle rolbařů by významně pomohly i malé částky. Už teď je sice možné přispívat dobrovolně, dary ale pokryjí jen zlomek nákladů.

Vyrazit si na běžky bylo dosud finančně nenáročné, protože tam na rozdíl od sjezdovek nepotřebujete skipas. Jenže vysoustružená bílá stopa není zadarmo. Například na Jizerské magistrále má 250 kilometrů a její strojová úprava stojí každý rok zhruba šest milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Zima je tu: Pozor na pejsky v kotci i na sníh na procházce

Už teď je možné přispívat dobrovolně, dary však pokryjí sotva deset procent nákladů. Ne každému by se ale povinné placení líbilo. „Já si myslím, že platím dostatečně za hotel a restaurace, takže věřím, že to vrátím takhle,“ reagovala na možné zpoplatnění tratí jedna z dotazovaných.

Významným příjmem pro správce běžeckých tratí bývají zpoplatněná parkoviště, jenže ta mají omezenou kapacitu a když se zaplní, více peněz už z nich nedostanou.

Velkou část rozpočtu na úpravu tratí tak nakonec uhradí příspěvky horských obcí, podstatnou část lidí ve stopě ale tvoří běžkaři odjinud. „Jezdí sem hodně lidí z velkých měst. Tak proč by to měly platit malé krušnohorské obce, které z těch běžkařů vlastně nic moc nemají?“ ptá se manažerka společnosti První krušnohorská Eva Nduwimana.

„V Itálii funguje v rámci zákona, že jakmile provedete technickou úpravu, máte právo zpoplatnit a vybírat vstupné, protože vám vznikl náklad,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel společnosti Jizerská Martin Kunc. Jenže snaha rolbařů naráží i na platné zákony.

„Legislativa to dneska neumožňuje, protože vstup do lesů nesmí být omezen,“ vysvětlil Kunc.

I proto nyní správci tratí chystají založení asociace, která by jednotně přišla s návrhy změn zákonů, aby se ve stopách vybírat mohlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na zamrzlá okénka a prázdnou nádrž. Auto v zimě neochrání ani garáž, varují experti

Tagy:
hory sníh rolba rolbaři běžky Jizerská magistrála zpoplatnění vstupu