Sedmiletou neteř zabil zvlášť ohavným způsobem. Předtím ji Bayer nutil napsat hrůzný vzkaz

Akt pomsty, který chápal málokdo. Hlavou kroutili detektivové vyšetřující případ i soudci, kteří nakonec Vladimíra Bayera v roce 2001 poslali za mříže. Měl vztek na svou družku, která se s ním v době, kdy bojoval s rakovinou, rozešla. Agresi si ale vybil na vlastní rodině. Unesl teprve sedmiletou neteř a začal vydírat příbuzné. V době, kdy jim anonymně vyhrožoval zavražděním dívenky, byla ale už dávno po smrti. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Vladimír Bayer seděl v jedné z místností svého domu a nutil svou teprve sedmiletou neteř psát dopis plný nenávisti. Pro dívenku to byl namáhavý úkol, byla teprve v první třídě. Hrůzu jí navíc musela nahánět i samotná slova, která byla na příkaz svého strýce nucena na list papíru psát. Bayer chtěl, aby se k němu vrátila jeho družka, která ho před nedávnem opustila. Pokud se tak nestane, přijde školačka o život. Není jasné, zda šlo zprvu jen o plané výhrůžky. Jakmile ale dívka dopsala poslední řádek dopisu, v Bayerovi se nahromadil vztek a začal vraždit.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

První vražda, pak vážná nemoc

Když kriminalisté začali v lednu roku 2001 pátrat po sedmileté dívce, její strýc byl jedním z prvních, za kterým policejní hlídka přišla. Sám se sice od prvních okamžiků podílel na pátrání po děvčeti, byla s ním ale spojena také minulost nelítostného vraha. V roce 1993 totiž, ještě jako mladistvý, zavraždil bezbranného seniora. Společně s dalšími dvěma kumpány byl pak za vraždu i odsouzen a ve věznici strávil pět let. K tak nízkému trestu mu dopomohl právě fakt, že ještě nebyl plnoletý. Po opuštění věznice se ale pro Vladimíra Bayera změnilo mnohé. Začal se snažit, žít spořádaným životem, našel si družku a začal vychovávat vlastní dítě. Na první pohled idylické chvíle ale Bayerovi překazily osobní problémy. Nejprve šlo o vážnou nemoc, kvůli které podstupoval léčbu ozařováním, a krátce na to přišel i rozchod s milovanou družkou. Ta se totiž i s dítětem odstěhovala k jinému muži. Pro Vladimíra Bayera to byla rána, se kterou se nemohl vyrovnat. Nejdříve se snažil vymyslet, jak partnerku k návratu přinutit. Když ale veškeré jeho snahy ztroskotaly, rozhodl se vynutit si lásku násilím.

Strýc se sušenkami

Pro své výhrůžky a pomstu zároveň si vybral teprve sedmiletou neteř. Dceru své sestry, která navštěvovala první třídu základní školy v Moravském Berouně. Během lednového rána si na ni počkal před školou a krátce před tím, než vešla do budovy, ji nalákal se sušenkami v ruce do svého domu. Děvčátko nemělo důvod svému vlastnímu strýci nevěřit. Bayer dokonce poprosil několik jejich spolužáků, aby ji ve škole omluvili. V té chvíli možná ještě neuvažoval o tom, že dívku skutečně zavraždí – upozorňování na sebe před ostatními dětmi by totiž v případě plánování vraždy smysl jistě nedávalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzná vražda tříměsíčního miminka v Liberci. Policie pachatele dopadla, má jít o otce

Uvnitř domu neteř donutil napsat výhrůžný dopis. Dívka v něm prosila o vlastní život, který jí příbuzní mohou zachránit tím, že domluví Bayerově družce ohledně návratu do už ukončeného vztahu. Během diktování dopisu se Vladimíra Bayera s největší pravděpodobností ale zmocnil nezvladatelný vztek. Možná mu došlo, že způsob, který zvolil, může jen velmi těžko fungovat. Surově chytil sedmiletou neteř za hlavu a lepící páskou jí ovázal ústa. Kolem krku pak dívce pevně uvázal tkaničky od bot, které měl po ruce, a postupně začal utahovat smyčku. Neměla nejmenší šanci se svému strýci ubránit. Po vraždě Bayer mrtvé tělo svlékl, zabalil do povlečení a odnesl do kůlny na dvorku svého domu, kde ho schoval do staré ledničky. Dívce ještě z vlasů sundal několik sponek, které přidal k dopisu. Ten zanesl ke dveřím bytu své matky a zároveň dívčiny babičky a odešel do nedaleké restaurace, kde ho o pár hodin později objevila i policie.

Vzhledem k jeho minulosti byl jedním z prvních, koho měli policisté „na mušce“. Bayer dokonce souhlasil s domovní prohlídkou. Během ní se ale policisté zaměřili jen na hledání živého děvčete, a tak dům neprohledali příliš důkladně. Přesto měla výpověď Vladimíra Bayera mnoho nesrovnalostí, kvůli čemuž ve vyšetřovatelích sílilo podezření. Několik dětí navíc vypovědělo, že dívku ráno spatřily právě s mužem podobným Bayerovi, a nakonec se ozvaly i děti, které vrah ráno prosil o omluvu holčičky ve škole. Když na policii přišla i babička děvčete a zároveň Bayerova matka, která přede dveřmi našla dopis psaný roztřesenou dětskou rukou, bylo jasné, že má smrt dívky na svědomí právě její strýc.

Při další domovní prohlídce už policejní technici objevili zavražděné tělo sedmileté dívky a dokonce i další dopis, kterým chtěl Vladimír Bayer své příbuzné vydírat. Když padlo obvinění z vraždy, do té doby hovorný Bayer začal zapírat. Vraždu se nejprve snažil hodit na vlastního bratra, později zase vinil ruskou mafii, která měla podle jeho slov život neteře na svědomí. Vyšetřovatelé ale měli důkazů dost. Vladimíru Bayerovi nepomohl ani zfalšovaný dopis prezidentské kanceláři, ve kterém se vydával za svou matku a prosil o osvobození, ani další výhrůžky nasměrované jak svým příbuzným, tak soudkyni, která o případu rozhodovala. Rozsudek doživotí padl ještě tentýž rok na podzim a později ho potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další případ z cyklu Zvlášť závažné zločiny – student zavraždil dvojici seniorů kvůli vile v Praze. Těl se zbavil zvlášť cynickým způsobem

Tagy:
vražda doživotí Moravský Beroun Zvlášť závažné zločiny Vladimír Bayer