Masakry, které otřásly Amerikou. Vražedkyně sektářské Mansonovy rodiny míří na svobodu

Více než 50 let strávila Leslie Van Houtenová za mřížemi kvůli tomu, že se podílela koncem 60. let na sérii vražd herečky Sharon Tateové, jejích přátel a manželů Lena a Rosemary LaBiancových. Členka sekty Mansonova rodina, která byla pojmenována podle svého lídra Charlese Mansona, se nyní dostala na svobodu. Jak se odehrávaly masakry, které před dekádami šokovaly americkou veřejnost a jakou roli v nich Van Houtenová hrála?

Zřejmě nejznámější je vražda Tateové, která se stala v noci na 9. srpna roku 1969. Skupina přívrženců sektáře Charlese Mansona tehdy pronikla do vily režiséra Romana Polanského v luxusní čtvrti Los Angeles. Ten tam nebyl, ale poslední týdny před porodem tam trávila jeho manželka, herečka Sharon Tateová, se svými přáteli.

Tex Watson a trojice žen Mansonovy rodiny (Susan Atkinsonová, Patricia Krenwinkelová a Linda Kasabianová) tehdy dorazili na Cielo Drive 10050 s plánem vraždit bohaté bělochy. Pronikli do Polanského vily a všechny čtyři lidi uvnitř včetně Tateové svázali. Skupina začala postupně všechny vraždit. Poslední na řadě byla právě Tateová, která byla v osmém měsíci těhotenství. Prosila aspoň za život svého dítěte, ale Mansonovi přívrženci ji stejně jako ostatní lidi v domě ubodali.

Van Houtenová se vražd přímo neúčastnila, krvavý podíl však měla na zločinu hned den poté. Společně s Mansonem a dvěma dalšími sektáři, kteří byli ve vile Polanského, zamířila do domu obchodníka Lena a Rosemary LaBiancových. Svázaným manželům bylo řečeno, že je skupina přišla pouze okrást.

Poté, co měl Manson dům opustit, začal jiný muž ze skupiny obchodníka bodat. Jeho manželka se pokoušela utéct, ale Van Houtenová a další členka sekty, Krenwinkelová, ji společně doběhly a zasadily jí 41 bodných ran.

Jedna ze sektářek zradila

Skupina se pokoušela představit krvavé běsnění jako rituální vraždy. Na přední dveře domu Polanského krví zavražděné herečky napsali „PRASE“. U LaBiancových se rovněž sektáři činili. Mrtvý obchodník měl na břiše vyřezáno slovo „VÁLKA“ a po domě skupina napsala nápisy jako „SMRT PRASATŮM“.

Vyšetřovatelé zprvu řešili vraždy odděleně, nakonec však zjistili, že mají stejné pachatele. Případ se sjednotil také u soudu. Všichni zadržení původně dostali trest smrti, který však byl ve státě Kalifornia zrušen, tudíž se jim rozsudek změnil na doživotí.

Výjimkou byla Linda Kasabianová, která se sice podílela na vraždách Tateové a jejích přátel, ale jako klíčový svědek otočila a svědčila proti zbylým obviněným. Za to dostala imunitu a žila na svobodě až do své smrti v lednu letošního roku.

Mohlo by vás také zajímat: Vrah stopařky. Dostal 20 let, obětí se stala i jeho matka a sestra

Vražedkyni čeká zcela nový svět

Samotná Van Houtenová je první členkou vrahů z Mansonovy rodiny, která se dostala na svobodu. Propuštěna byla podle CNN již v úterý a to na podmínku. Místo doživotí nakonec za mřížemi strávila 53 let. Nyní se jako 73letá bude učit, jak v tomto světě fungovat.

„Musí se naučit používat internet. Musí se naučit nakupovat věci bez hotovosti. Je to úplně jiný svět, než když šla do vězení,“ poznamenala podle AP Nancy Tetreaultová, advokátka vražedkyně. Podmínka Van Houtenové bude podle agentury pravděpodobně trvat tři roky.

Na svobodu se žena dostala pár dnů poté, co kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že její podmínečné propuštění nezablokuje. V květnu místní odvolací soud Newsoma přehlasoval a rozhodl, že Van Houtenová má nárok na podmínečné propuštění z doživotního trestu. Guvernér se mohl proti rozhodnutí odvolat k nejvyššímu soudu. Oznámil ale, že tak neučiní, jelikož nemá šanci na úspěch.

Zbylí odsouzení členové Mansonovy rodiny jsou buď stále uvězněni, nebo jsou již po smrti. Lídr sekty Charles Manson zemřel ve vězení v roce 2017. Susan Atkinsonová zemřela již v roce 2009. Za mřížemi stále žijí Watson a Krenwinkelová.

Tagy: