Šéf Primy Singer: Je špatně, když se poplatky za ČT stávají politickým problémem

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer

Baxa zdůvodnil zvýšení koncesionářských poplatků

Je špatné, když se poplatky České televize z čistě ekonomického problému začínají stávat politickým problémem, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS generální ředitel FTV Prima Marek Singer. Reagoval na ministra kultury Martina Baxu (ODS), který za motivaci ke změně koncesionářských poplatků označil nárůst politických útoků na veřejnoprávní média.

Vláda by chtěla v příštím roce zvýšit poplatky za Českou televizi a Český rozhlas. S návrhem přišlo ministerstvo kultury. Domácnosti by tak platily stovky korun ročně navíc. Díky novele zákona veřejnoprávní média získají do svých rozpočtů navíc 1,2 miliardy korun. Víc budou platit i firmy. Poplatek se už nebude vztahovat jen na televizi nebo rádio, ale i na chytré zařízení s internetem, tedy i na mobilní telefon.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš se modlí za postřeleného Fica. Násilí do politiky nepatří, zdůraznil Rakušan

„Ten propad rozpočtu by byl beze změny financování skutečně radikální,“ sdělil generální ředitel České televize Jan Souček.

Politická rovina

To byl ale jen jeden směr – ekonomický. Za motivaci ke změně koncesionářských poplatků však Baxa považuje i nárůst politických útoků na veřejnoprávní média.

„Na půdě parlamentu, zejména od představitelů opozice, podle mého názoru bezprecedentně narůstají útoky na média veřejné služby.“ I těmito slovy obhajoval ministr Baxa zdražení koncesionářských poplatků. Konkrétně narážel například na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Podle hnutí ANO ale jen svaluje na opozici veškerou vinu. „Tato argumentace je mimořádně odporná. To, že si vezmou jméno pana Babiše a hodí to na něj, to už je ubohost největšího kalibru,“ reagovala místopředsedkyně zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Vládní představitelé ale tvrdí, že vláda tímto krokem pouze naplňuje programové prohlášení – tedy zaměřit se na udržitelnost financování veřejnoprávních médií a jejich nezávislosti. „Jsme odhodlaní tu novelu zákona Sněmovnou i Senátem protlačit,“ sdělil Baxa.

Fiala ministra Baxu podpořil

Premiér Petr Fiala (ODS) se za novelu mediálního zákona, která koncesionářské poplatky zvyšuje, postavil. „Dlouhodobě se poplatky nezvyšovaly a je to potřeba. Současně dochází k řadě zpřesnění. Nestrašme lidi, že budou muset platit za každý mobilní telefon nebo tablet. Tak to není,“ řekl v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

Podle něj má veřejnoprávní televize určitá omezení, například v reklamě. „Je to pouze vyrovnání trhu. Záměrem je připravit mediální úpravu, která bude vyvážená, zachová funkce veřejnoprávních médií a umožní konat jejich službu. Současně ale bude příznivá i pro ostatní subjekty na trhu, protože to je v zájmu nejenom pravicových politiků, jako jsem já,“ řekl Fiala.

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se k tématu vyjádřil také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Debata o poplatcích je o tom, že máme veřejnoprávní média a chceme, aby něco produkovala. Na to ale potřebujeme nějakým způsobem získat prostředky,“ uvedl. Přiznal, že poplatky pro televizi a rozhlas se nezvyšovaly celou řadu let, zatímco ostatní věci, jako daně, důchody nebo mzdy, se valorizovaly.

Dodal, že poplatky by se sice zvyšovat nemusely, ale Česká televize by toho musela točit méně. „Řekli bychom, že chceme jen zpravodajský program a nechceme, aby se točily publicistické pořady, dokumenty, filmy a pohádky,“ nechal se slyšet Skopeček s tím, že pokud chceme mít veřejnoprávní média v té podobě jako dosud, včetně tvorby kulturní, musí se s poplatky něco stát.

Návrh na změnu koncesionářských poplatků projedná v dalších týdnech vláda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sporů v koalici Spolu se nebojím, říká Vondra Neudělali jsme to blbě jako Piráti se STAN

Tagy: