Vondra: Sporů v koalici Spolu se nebojím. Neudělali jsme to blbě jako Piráti se STAN

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS)

Rozhovor s Alexandrem Vondrou

Chceme vyhrát evropské volby, bylo by skvělé, kdybychom obhájili osm mandátů. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Za zásadní téma letošních voleb považuje bezpečnost. „Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny,“ zdůraznil. Kromě jiného také vysvětlil, v čem on sám vidí rozdíl mezi Spolu a tandemem Pirátů se Starosty, kteří šli společně do sněmovních voleb 2021.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že červnové volby budou přelomové. Která témata EU jsou pro vás nejdůležitější?
Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny. Putin se nás snaží permanentně rozdělovat. Obecně bych ale na vaši otázku odpověděl tak, že nejdůležitější je bezpečnost. Bezpečná Evropa znamená silnější Česko. Pokud se lidé nebudou cítit bezpečně, budou přicházet o svobodu. Čtyři unijní svobody – pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu – jsou naší největší vymožeností. Díky tomu bohatneme. Kdybychom o to přišli, strašně bychom zchudli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eurokampaň přiostřuje. Rudá Superwoman umravňuje fialové kazisvěty, Piráti uvádějí sitcom

Po volbách se určitě změní síly v Evropském parlamentu. Některé frakce posílí, jiné naopak oslabí. Myslíte, že Evropská unie v následujícím pětiletém období nějak změní kurz?
Očekávám, že se europarlament posune více doprava. V současném období mají převahu spíše zelení socialisté. Posun doprava by měl znamenat realističtější pohled a méně přerozdělovací socialisticko-zelené ideologie. Právě kvůli ní začíná Evropa zaostávat za USA a Čínou. USA inovuje, Čína vyrábí a my to tady máme platit? To rozhodně ne. Chce to méně předpisů a více realismu.

Pojďme si trochu zatipovat. Na kolik europoslanců dosáhne koalice Spolu? Nyní jich má v součtu osm – ODS čtyři a KDU-ČSL s TOP 09 po dvou.
Skvělé by bylo obhájit těch osm mandátů. Chceme volby vyhrát.

Na kolik europoslanců dosáhne ODS?
Určitě bychom rádi obhájili čtyři mandáty.

Ptám se na to z určitého důvodu. Tipoval bych, že po tom, co si prožili Piráti a Starostové během sněmovních voleb 2021, už žádná strana, která kandiduje v koalici, nemůže večer klidně spát. Neobáváte se, že by se kvůli výsledkům způsobeným kroužkováním mohl rozhořet spor mezi ODS, TOP 09 a KDU-ČSL? Někdo by mohl pocítit křivdu.
Obavy nemám. Musíte uzavřít dobrou dohodu. My jsme to neudělali blbě jako Piráti. Určité věci jsme si ohlídali, za což jsme byli trošku kritizováni (ODS například trvala na tom, že obsadí první dvě místa kandidátky Spolu, pozn. red.). Uzavřená dohoda musí být vyvážená a vybalancovaná. Zároveň by měla ošetřovat zájmy všech zúčastněných. Myslím, že se nám to povedlo. Opravdu se nebojím.

O voličích lidovců se říká, že jsou v kroužkování velmi disciplinovaní. TOP 09 zase spoléhá na zvučné duo – Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář. Opravdu se nebojíte, že ODS podala pomocnou ruku dvěma stranám, které v průzkumech zrovna nezáří, a nakonec dopadne hůř, než kdyby šla sama?
Podívejte, strach je špatný rádce. Vezměte si naše hokejisty. Když budou mít strach, tak na tom šampionátu asi taky nedopadnou dobře. My strach určitě nemáme. A voliči ODS rozhodně nejsou hloupí. Naopak bych řekl, že máme v zásadě inteligentní voliče, kteří moc dobře vědí, že kroužkování je legitimní možnost. Měli by vědět, že v evropských volbách mají jen dva kroužky. Pozor! Pokud použijí tři nebo čtyři, preferenční hlasy se pak nezapočítají.

Ano, máte pravdu. Na rozdíl od sněmovních voleb, kde máte čtyři kroužky, ve volbách evropských pouze dva. Je hezké, že to voličům připomínáte.
Politik má lidem neustále něco vysvětlovat.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou si budete moci přečíst ve čtvrtek ráno na webu CNN Prima NEWS. Lídr koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu a místopředseda ODS se například rozpovídal o antikampani proti hnutí ANO. Jsou podle něj ANO a SPD proruská hnutí? Co říká na aktivity Grety Thunbergové? A jak vzpomíná na dávné setkání s Andrejem Babišem, když byl ještě ministrem ve vládě Petra Nečase?

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: