Kauza Vohralíkové: Mazání informací z webu působí zvláštně, míní protikorupční organizace

Jana Vohralíková

Stále větší rozpaky budí akce Asociace vyjednavačů na Pražském Hradě

Stále větší rozpaky budí akce Asociace vyjednavačů na Pražském hradě. Její tváří byla hradní kancléřka Jana Vohralíková. Podle neziskové organizace Transparency International by mohla být ve střetu zájmů. Měla by prý vysvětlit, jak to bylo s členstvím ve spolku, kterému na Hradě umožnila konferenci uspořádat.

Jana Vohralíková i výkonný ředitel spolku Adam Dolejš tvrdí, že se na zakládání asociace kancléřka nepodílela. Hrad reaguje podobně. „Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková zakládající členkou Asociace vyjednávačů není. Dokládá to evidence z rejstříku firem,“ uvedl Karel Čapek z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

ČTĚTE TAKÉ: Kontroverze na Hradě? Vohralíková odmítla, že zakládala spolek vyjednavačů. Šéf tvrdil opak

Avšak dřívější informace dokazují opak. Ještě předtím, než jsme na problém upozornili, byla Vohralíková mezi tvářemi členů asociace, a na Pražském hradě akci dokonce lákala přes poutač s její fotografií.

„Mazání informací z webových stránek působí zvláštně. Z našeho pohledu je problém v tom, že existuje přímý vztah mezi spolupořadatelem a pronajímatelem,“ uvedl ředitel české kanceláře Transparency International Ondřej Kopečný.

Podle protikorupční organizace by v takovém případě šlo o střet zájmů. Vystupování na akci je nezvyklé i podle bývalého šéfa hradního protokolu Miroslava Sklenáře. „Nebývá zvykem, aby vedoucí kancléře měl vystoupení na akci tohoto typu,“ uvedl.

Konference měla ty, kteří si koupili vstupenku, naučit tajemství vyjednávání. Nejdražší lístek stál přes 200 tisíc. Za nájem Hradu spolek zaplatil 225 tisíc. Podle webu Lidovky.cz jde o zvýhodněnou cenu. To ale Hrad popírá.

Tagy:
střet zájmů Pražský hrad Transparency International Karel Čapek Kancelář prezidenta republiky Miroslav Sklenář Jana Vohralíková Ondřej Kopečný