Kontroverze na Hradě? Vohralíková odmítla, že zakládala spolek vyjednavačů. Šéf tvrdil opak

Jana Vohralíková

Situace kolem konference na Pražském hradě a kancléřky Vohralíkové se zamotává

Situace kolem Asociace vyjednavačů začíná být nepřehledná. Konference Klíč komunikace, na kterou má nejdražší lístek stát více než 200 tisíc korun, probudila lavinu kritiky hradní kancléřky Jany Vohralíkové. Ta má jako organizátorka na akci vystoupit, údajně bez profitu. Ještě před několika dny byla na webu asociace uvedená mezi jejími zakládajícími členy. Svoji spoluúčast ale hradní kancléřka popřela. Prezident uskupení Radim Pařík ale tvrdil opak.

Pařík před třemi měsíci na sociálních sítích označoval Vohralíkovou za zakládající členku Asociace vyjednavačů. „S paní kancléřkou máme pracovně formální vztah,“ dodal pro CNN Prima NEWS Pařík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podle Vondráčka se Vohralíková na Hradě chová jako doma. Akce zavání klientelismem, míní Koten

Před půl rokem vrcholila prezidentská kampaň. Petr Pavel začal získávat rozhodující náskok a já fascinovaně sledoval...

Posted by Radim Pařík on Wednesday, July 5, 2023

Hradní kancléřka Vohralíková ale tvrzení, že stála u zrodu spolku, popřela. „Nejsem zakládající člen,“ řekla. Na své účasti na konferenci Klíč komunikace zároveň nevidí nic špatného. K možné kontroverzi se vyjádřil i prezident Petr Pavel. „My opravdu ve všem hledáme nějakou mouchu či spojitosti. Já si rozhodně nemyslím, že by z toho měla mít kancléřka nějaký prospěch,“ prohlásil.

Mluvčí spolku Adam Dolejš kancléřku podpořil a řekl, že zakládající členkou není. Okolnosti budí rozpaky, a Pražský hrad tak s Vohralíkovou čelí kritice. Největší pochybnost vyvolává právě osobní angažovanost kancléřky.

„Na lidi to může působit jako klientelismus,“ vysvětlil Radek Koten (SPD). Podle Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by si zaměstnanci hradu měli uvědomit, zda je jejich účast na takových akcí vhodná. „Nebývá zvykem, aby vedoucí kanceláře měl vystoupení na akci tohoto typu,“ sdělil bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

Kritici celou kauzu přirovnali k dřívějším praktikám na Hradě za Miloše Zemana. „Já si myslím, že paní kancléřce se může klidně říkat Vratislava,“ přirovnal ji ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor MF Dnes Petr Kolář k někdejšímu kancléři Vratislavu Mynářovi.

„Cílem konference je podpora povědomí o významu komunikace a vyjednávání v různých oblastech lidského života. Akce podporuje snahu otevřít Pražský hrad nejen veřejnosti, ale i kulturním, společenským a vzdělávacím aktivitám,“ informoval odbor komunikace Hradu, který také dodal, že výtěžek z nejdražších vstupenek slouží jako pozvánka pro děti z dětských domovů.

Tagy: