Vondráček: Vohralíková se na Hradě chová jako doma. Akce zavání klientelismem, míní Koten

Jana Vohralíková

360° 9.10.2023

Petr Pavel říkal, že chce Hrad otevřít lidem. Jako doma se tam ale chová vedoucí jeho kanceláře, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec ANO Radek Vondráček. Reagoval tím na akci Asociace vyjednavačů, která se má uskutečnit na Pražském hradě, přičemž mezi zakládající členy asociace patří právě Pavlova kancléřka Jana Vohralíková. Vládní poslanci Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Michaela Šebelová (STAN) na tom nic špatného nevidí.

„Vzpomněl jsem si na jedno z prvních vystoupení pana prezidenta po jeho zvolení, kdy řekl, že chce otevřít Pražský hrad lidem. Nevím, jestli tím měl na mysli zrovna toto,“ položil ve vysílání CNN Prima NEWS řečnickou otázku Vondráček, bývalý předseda dolní komory Parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás je teroristická organizace. Česko plně respektuje právo Izraele na sebeobranu, řekl Lipavský

Kontroverze vzbudila akce Asociace vyjednavačů, která se má uskutečnit v prostorách sídla hlavy státu. Jedná se přitom o luxusní akci. Ceny vstupenek na tuto akci se pohybují v rozmezí od 17 do 50 tisíc, VIP lístek stojí dokonce 228 tisíc korun. Jako první na to upozornil zpravodajský web Novinky.cz. Kritiku vzbudil také fakt, že mezi zakládající členy spolku patří vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková, která na konferenci vystoupí jako jeden z řečníků.

„Na běžné lidi to může působit jako klientelismus. Vzhledem k výši vstupného to na mě působí jako rozmařilá akce, takže to přijímám s rozpaky,“ uvedl poslanec SPD Radek Koten. Vondráček dodal, že Vohralíková se na Hradě chová jako doma.

Podle vládních poslanců se ani nic zásadního neděje. „Vlastně nevím, z čeho se dělá kauza. Spolek zaplatil definované poplatky za pronájem podle aktuálních pravidel, paní Vohralíková se rozhodla, že vystoupí zdarma a mezi řečníky nebudou žádní kontroverzní hosté,“ řekla Šebelová ze STAN. Situaci by nepřeceňoval ani bývalý předseda lidovců Bělobrádek.

Akci však kritizuje také politolog Jan Kubáček. „Využívání, respektive zneužívání Pražského hradu, který symbolicky patří nám všem, se opakuje,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
KDU-ČSL Petr Pavel Pražský hrad Radek Vondráček ANO 2011 Starostové a nezávislí Pavel Bělobrádek Radek Koten Kancelář prezidenta republiky Svoboda a přímá demokracie Michaela Šebelová Jana Vohralíková Asociace vyjednavačů