Šéfem odborů bude dál Středula. Byl zvolen těsnou nadpoloviční většinou

Šéf ČMKOS Josef Středula

Středula pokračuje v čele odborů

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho v pondělí zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 hlasů. Podle některých předáků jde však o slabý mandát. Pozici místopředsedy nově obsadil šéf jejího sociálně-ekonomického oddělení Jiří Vaňásek, na sněmu odborů získal podporu 79 procent hlasů.

Zástupci školských odborů chtěli podle svého předáka Františka Dobšíka přesvědčit delegáty sněmu, aby se volba předsedy odložila až na podzim a nyní se zvolil pouze místopředseda. Se svým návrhem však neuspěli. Podle Dobšíka stejný postoj jako školské odbory mělo dalších pět či šest svazů, které sdružují téměř polovinu členské základny ČMKOS.

VIDEO: Co je Českomoravská konfederace odborových svazů a jak se volí její předseda?

„Je to slabý mandát,“ řekl ke Středulovu zisku bývalý předseda ČMKOS a Středulův předchůdce ve funkci Jaroslav Zavadil. Podobně se vyjádřil i Dobšík. Středula o funkci šéfa odborů přišel kvůli tomu, že neplatil členské příspěvky. „Je to mé lajdáctví. Nic víc, nic míň,“ vysvětloval později.

ČMKOS je s 31 svazy a se zhruba 270 tisíci členy největší odborovou centrálou v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala také místopředsedkyně Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedu však nekandidovala. Podle ní měl sněm ukázat, zda má Středula nadále důvěru odborářů.

Středula řídil ČMKOS od roku 2014. Naposledy si ho odboráři zvolili do čela centrály na sjezdu v dubnu 2022. Tehdy získal 88 procent hlasů. Středulovu pevnou pozici následně oslabila prezidentská kandidatura i její ukončení s podpořením protikandidátky Danuše Nerudové. Dobšík zmínil také „nepodařené demonstrace“ či nefungující servis, který má centrála poskytovat svazům.

Novým místopředsedou ČMKOS se po rezignaci Víta Samka stal šéf jejího sociálně-ekonomického oddělení Jiří Vaňásek, na sněmu odborů získal podporu 79 procent hlasů.

„Vážím si té obrovské podpory. Chci se zaměřit na to, co dělal můj předchůdce, tedy na odbornou činnost,“ řekl na tiskové konferenci Vaňásek. Zmínil třeba stanoviska odborů k důchodové reformě či k chystané novele zákoníku práce s rušením zaručené mzdy ve firmách.

Tagy: