Šéfka TOP 09 k Okamurovi: Překvapuje mě, že jako vlastenec nechcete financovat armádu

Markéta Pekarová Adamová

PARTIE Terezie Tománkové 7.11.2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v nedělní Partii Terezie Tománkové vmetla lídrovi SPD Tomiu Okamurovi, že se tváří jako vlastenec, ale přitom nechce podporovat zvyšování výdajů na armádu. Šéf strany, která míří do opozice, reagoval s tím, že posilování armády se často soustředí na expanzivní politiku, s čímž se neztotožňuje.

V předběžném vládním programu koalic Spolu a Pirátů se Starosty se objevila zmínka o zvýšeném financování armády. Nová vláda chce vydat na vojenský sektor až dvě procenta HDP, čímž by splnila závazky vůči NATO.

„Vy hledáte úspory, ale chcete například zvýšit výdaje na armádu,“ rozčílil se Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS směrem k šéfce TOP 09, která aspiruje na post předsedkyně Sněmovny. Mimoto se tradičně podivil nad podporou Green Dealu, která bude podle něj stát Česko ve finále stovky miliard korun.

„NATO není žádnou mantrou, jsou státy, které v alianci nejsou. Dvě procenta HDP na obranu nemají nic společného s obranyschopností,“ dodal předseda SPD s tím, že záleží na tom, za co přesně se finance utratí. NATO se podle něj soustředí na financování expanzivní a ofenzivní politiky, bez které se Česko obejde. Jako příklad úspěšného financování armády zmínil Okamura Švýcarsko.

Šéfka TOP 09 kritiku odvrací

Pekarová Adamová v rozhovoru opáčila, že příliš nechápe Okamurův postoj. „Překvapuje mě, že člověk, co se profiluje jako vlastenec, nechce dávat část HDP na armádu,“ pronesla v Partii.

„Chceme posílit bezpečnost naší země. Nechceme, aby měli vojáci staré uniformy a starou techniku. To jsou věci, které učiní naši zemi bezpečnější,“ dodala.

Tagy: