Protože nemohl kvůli pandemii koronaviru otevřít svou restauraci, přišel belgický šéfkuchař na nápad obsluhovat hosty na parkovišti svého podniku v obytných vozech. Píše o tom agentura AFP.
„Přišli jsme do jediné restaurace, která je v Belgii otevřená, a byli jsme okouzleni,“ říká Francoise Gendebienová a ve svém autě se svým manželem ochutnává plody moře servírované na stolku s bílým ubrusem a zapíjí je bílým vínem.
Před restaurací Matthias and Sea v Tarcienne na jihu Belgie, která se specializuje na mořské plody a ryby, stojí toho večera více než tucet obytných vozů.
Nehrozí zde riziko nákazy, neboť číšník přináší jídla připravená v kuchyni a zakrytá alobalem až ke dveřím vozidla a dodržuje přitom všechna hygienická opatření.
Podle jídelníčku stojí pokrmy z ryb kolem 30 eur (780 korun), zatímco menu s humrem přijde na 58 eur (1 500 korun). Šéfkuchař Mattia Collu přeměnil své parkoviště v restauraci, a dokonce i hotel, protože tu hosté mohou nocovat. Parkovací místo jim v případě potřeby pronajme.
Proč by chodila hora k Mohamedovi?
Nápad Collu dostal, když rozvážel jídlo zákazníkům jako mnoho dalších restauratérů, kteří začali nabízet jídlo s sebou, neboť to je za pandemie koronaviru jediný legální způsob jejich aktivity. Obytné vozy viděl u svých zákazníků, a tak si nakonec řekl, proč má jídlo balit a rozvážet, když hosté mohou přijet k němu.
Tato belgická forma drive-in zaujala zákazníky v době, kdy si obytná auta získala v Evropě nebývalou popularitu. Oblíbená jsou zejména v létě v době dovolených, neboť umožňují vyhnout se přeplněným hotelům.
„Konečně se jednou máme kam jít najíst. I když je to na našem vlastním stole. Jsme však obslouženi jako králové,“ říká André Deckx, který na parkoviště restaurace Matthias and Sea přijel s manželkou.