Polévku letos rozdávali místo politiků restauratéři. Suroviny by jinak vyhodili

Chcípl pes

Na Staroměstském náměstí se i tento rok podávala rybí polévka

Na Staroměstském náměstí v Praze se i letos podávala tradiční rybí polévka. Místo pražského magistrátu, který akci zrušil, ji nejen lidem bez domova podávali iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes.

V minulých letech to bývala na Staroměstském náměstí přehlídka špiček pražské a někdy i celostátní politiky. Místo premiéra a primátora hlavního města letos rozlévali polévku iniciátoři výzvy Chcípl pes.

Hezké Vánoce. Polévka zdarma pro všechny lidi dobré vůle a v nouzi . Jen doufám, že to příští rok nebudeme kvuli vládě,...

Posted by Otevřeme Česko - Chcípl PES on Thursday, December 24, 2020

„Jako každý rok je výborná a moc mi chutná,“ pochvalovali si lidé na Staroměstském náměstí. „Aspoň někdo akci organizuje. Tohle je fakt smutný pohled, aby si lidé bez domova nemohli zajít ani na polévku a cítit trochu solidarity, to mi přijde hodně smutné,“ konstatoval jeden z přihlížejících.

Vařilo se ze surovin, které by kvůli nařízením skončily v koši

Pro zájemce organizátoři připravili 500 porcí polévky a použili i suroviny, které by jinak kvůli uzavřeným restauracím skončily v koši.

„Je to nesmyslné nařízení vlády a zbabělost radnice hlavního města Prahy. Polévka, pocit bezpečí a jistoty je pro lidi bez domova daleko víc, než jestli riskují onemocnění,“ řekl jeden z iniciátorů a majitel pivovaru Malý Janek v Jincích Jiří Janeček. Kromě tradiční rybí polévky mohli lidé na Staroměstském náměstí podepsat petici či zatlouct hřebíček do rakve ústavních svobod.

Posted by Zed Strizek on Thursday, December 24, 2020

Pražský magistrát letos místo vánoční polévky poslal do pražských nemocnic dárky a z potravinové sbírky předal jídlo neziskovým organizacím, které je měly rozdat lidem bez domova.

Tagy:
výzva pomoc akce polévka domov Staroměstské náměstí bezdomovci Praha Staroměstské náměstí Jiří Janeček rybí polévka Chcípl pes Otevřeme Česko normálnímu životu Pražský magistrát