Šéfredaktora gay magazínu zmlátili v centru Prahy. S přítelem se vedli za ruku

Několik mladých Čechů v pátek večer napadlo skupinu gayů, mezi nimi i šéfredaktora gay magazínu Lui Jakuba Starého. Agresoři zaútočili i na jeho přítele a další přátele. Důvodem bylo podle Starého, že se s přítelem drželi za ruce. Během rvačky mu vyrazili zub a způsobili pohmožděniny na hlavě. Na sociální síti Instagram o tom informoval prostřednictvím profilu magazínu. Vyzval také k zastavení homofobního chování.

„Nikdy by mě nenapadlo, že budu tyhle řádky psát, nicméně stalo se,“ uvedl na Instagramu magazínu Lui jeho šéfredaktor Starý. Páteční incident popsal s tím, že je nutné, aby lidé začali brát homosexuální páry vážně.

Jediným důvodem, proč podle něj skupina mladých Čechů na Starého a přátele zaútočila, bylo, že se s přítelem drželi za ruce. „Slovní ataky vyústily ve rvačku, kterou jsem nejvíc odnesl já a Pavel. Mám vyražený přední zub, pohmožděniny na hlavě a modřiny po těle,“ vylíčil šéfredaktor.

„Do Pavla na zemi kopalo několik týpků, má výrazně viditelné pohmožděniny na hlavě a řekl bych, že měl štěstí, že neskončil s otřesem mozku. Nebo hůř. Miloš dostal pěstí do obličeje, vyvázl ‚jen‘ s krvavým nosem,“ pokračoval Starý.

V příspěvku rovněž vyzval k ukončení homofobního chování. Akce jako Prague Pride mají podle něj smysl. „Osobně jsem přesvědčený o tom, že pokud se bude lidem neustále předkládat to, co je jim doposud neznámé a z čeho třeba mohou mít strach (= fóbie), dřív nebo později si na to zvyknou a budou to brát jako běžnou součást života,“ uvedl Starý.

Změna může přijít s volbami, mínil Starý

Zdůraznil také nutnost schválit manželství pro všechny. „Iniciativa vedoucí ke schválení manželství pro všechny je pro nás pro všechny důležitá, neboť jak naznačují průzkumy prováděné v zemích, kde je tahle legislativní část platná, manželství pro všechny všeobecně přispívá k vyšší míře tolerance a respektu ke všem společenským minoritám,“ apeloval šéfredaktor.

Veškeré útoky na homosexuální či jiné minority je podle něj třeba hlásit. „Jenom díky tomu je možné zjistit skutečný rozsah homofobie v naší zemi, což je současně jediný doložitelný podklad k tomu, aby se s tím začalo konečně něco dělat,“ sdělil Starý.

„Rétorika části politické reprezentace této země podobné útoky nejen umožňuje, ale i schvaluje. Jediná šance, jak to změnit, je v podzimních volbách. Blíží se. Myslete na to a běžte určitě volit,“ dodal.

Chování agresorů odsoudil, uvedl však, že k nim nechová zášť. Vzkázal také, že ho páteční napadení neodradí od toho, aby se s partnerem dál drželi za ruce. „Jestli si vy šlupky myslíte, že se tím nechám zastrašit, tak jste na omylu. Nadále se budu s partnerem držet za ruku, nadále budu nosit duhové předměty a zcela jistě budu i nadále pokračovat v tom, co dělám. Po této zkušenosti snad s ještě větším zápalem. Protože jen a pouze díky vám vidím, že to skutečně má smysl,“ napsal Starý.

Tagy: