Sekaná s „vaječňákem“ i čokoládou. Věhlasné řeznictví nabízí 130 druhů oblíbené pochoutky

Veronika Brodská
Veronika Brodská
  • 28. srp 2025, 16:42

  • Rodinná řeznictví, kde dbají na kvalitu a tradici, se těší velké oblibě. Díky tipům diváků vyrazili reportéři CNN Prima NEWS na obhlídku dalších dvou prodejen masa a uzenin, tentokrát ve Středočeském kraji, a to do Řisut a Smečna. To druhé je známo díky své sekané – nabízí totiž 130 druhů včetně velkého množství neobvyklých příchutí.

    Prodejna masa a uzenin funguje v Řisutech už 33 let. A zákazníci tu stojí dlouhé fronty. „Začali jsme s rodiči. Ti po 15 letech přestali, protože šli do důchodu. Přebral jsem to já, jsem tady s celou rodinou,“ popsal majitel Stanislav Chvapil.

    K TÉMATU: Čechy i přes vyšší ceny lákají malá řeznictví. Kam vyrazit za výjimečnými uzeninami?

    Nejvíc na odbyt jdou párky, špekáčky, tlačenky a sekaná. Vše si vyrábí sami, jen jeden produkt jim stále dělá vrásky. „Jediné, co nedokážu, je pravý maďarský uherák. To pořád zkouším a ještě mi to nejde,“ uvedl Chvapil.

    Řeznictví v Řisutech je proslulé sušeným masem. „Koupili jsme novou sušičku. Maso se nakrájí na plátky, naloží do marinády a sedm hodin to sušíme. Z 18 kilogramů masa mi zbyde deset. Pak to zavakuujeme, zalisujeme a jde to na odbyt,“ uvedl majitel řeznictví. „Chodím sem často, jsem spokojený,“ řekl jeden ze zákazníků. „Jezdíme sem zdaleka, takže musíme být spokojeni,“ dodal další.

    Sekaná na 130 způsobů

    Řeznictví ve Smečně je proslulé svou sekanou. Nabízí totiž 130 druhů. Například tu lze ochutnat sekanou s olomouckými tvarůžky, čokoládou nebo s kimči. „Nejoblíbenější je asi s papričkami jalapeňos, ale prodávají se i ovocné – s broskvemi, mandarinkami, nektarinkami nebo švestkami,“ popsala majitelka Petra Hejná. Na nabídku 125 druhů se můžete podívat v galerii. Kromě nich řeznictví prodává také sekanou s vaječným likérem, rajčaty a chilli, nakládaným květákem i s nakládaným bambusem.

    Prodejna masa a uzenin funguje už od roku 2001. A vše si tu dělají sami. Zákazníci se sem sjíždějí z celé České republiky. „Z Plzně, Karlových Varů, Mníšku pod Brdy, Mostu, Litvínova, Litoměřic, Mladé Boleslavi, dokonce až z Náchoda tady byla paní pro sekanou. Děláme všechno tak, jako se to dělalo dřív,“ líčila Hejná. „Je to tu vynikající. Obsluha výborná, takže si nemůžu na nic stěžovat,“ řekl jeden ze zákazníků.

    Pokud víte o nějakém prima řeznictví ve vašem okolí, kde se kloubí tradice s poctivostí, napište nám svůj tip na zpravy@iprima.cz.

    MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyhlášená dršťková i sekaná. Pojízdnou prodejnu řeznictví na Rokycansku berou lidé útokem